Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets matbluff 2019 ska koras – här är finalisterna

Nu är det dags att kora Årets matbluff 2019. Av de fem inte så hedrande finalplatserna ska nu en röstas fram som ”vinnare”.

Det är konsumentorganisationen Äkta vara som ligger bakom antipriset. Årets matbluff delas ut till den mest vilseledande produkten som sålts under året. Sammanlagt skickades 162 nomineringar in.

Finalisterna 2019 är:

Pågen Brioche hamburgerbröd – bakat utan karaktäristiska råvarorna

Brioche är ett franskt bröd bakat med smör och ägg, men i Pågens hamburgerbröd finns ingen av de ingredienserna. De enda skillnaderna jämfört med deras vanliga hamburgerbröd är egentligen att det inte finns några sesamfrön på locket samt att brödet smaksatts med smörarom.

Semper gluten free bovete och teff mjöl – inte bara mjöl i påsen

Framsidan på förpackningen ger intrycket av att det är ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. Så är dock inte fallet, utan det är en bakmix. Förutom 23 procent bovete och 3 (!) procent teff, innehåller produkten flera olika stärkelser, fibrer och även förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjölet, utgör mjölsorterna knappt hälften (45 procent) av innehållet.

Rå blåbär – kallpressad fast värmebehandlad

Både varumärke och produktbeteckningen antyder att innehållet är en rå och obehandlad juice och på baksidan av förpackningen står det även att den är kallpressad. Dock är det så att juicen har pastöriserats, vilket innebär att den har hettats upp för att hållbarheten ska bli längre. Att opastöriserad juice är eftertraktat beror på att det anses ge en friskare och naturligare smak samt att vissa vitaminer bevaras bättre.

Alpro Cuisine soya vispbar – nästan ingen soja

Alpros alternativ till vispgrädde innehåller endast två procent sojabönor. 25 procent av produkten utgörs av palmolja, vilket tillverkaren inte skyltar med av förklarliga skäl. Den gräddliknande konsistensen får produkten genom bland annat konsistensmedel och aromämnen.

Skånemejerier Bara yoghurt frukt och bär hallon och jordgubb – sötad med fruktkoncentrat

En fruktyoghurt med 20 procent frukt och utan tillsatt socker är informationen på förpackningens framsida och hallon och jordgubbar avbildas stort. Dock utgör dessa bär mindre än hälften av det nämnda procentantalet. Resten är koncentrerad juice av druva och äpple, en sockerhaltig sirap som WHO – ur hälsosynpunkt – jämställer med vanligt strösocker. Att inget socker tillsatts stämmer förvisso, men yoghurten är inte så osötad som tillverkarna ger sken av. Koncentraten står för ungefär två tredjedelar av sötman i produkten, som egentligen bara är omkring 10-20 procent mindre söt än andra fruktyoghurtar.

Då presenteras vinnaren

Till och med måndagen den 20 januari är omröstningen öppen och vinnaren presenteras två dagar senare av Äkta vara.