Elva länsförbund krävde hennes avgång och tio ville att hon skulle stanna. På fredagsmorgonen hade inte Kronoberg sagt vad de tycker ännu.

Anna Kinberg Batra höll en dramatisk presskonferens på fredagen där hon meddelade sin avgång. Beslutet fattade hon redan på torsdagskvällen.

Anna Kinberg Batra inledde presskonferensen på fredagsmorgonen med att ta upp de största problemen som måste lösas i dagens Sverige.

Hon ger en bild av de senaste årens politiska utmaningar och berättar om hur hon valdes till partiledare för att Moderaterna och hur hon och partiledningen arbetat med att starta om på nytt efter valförlusten och arbeta som opposition.

Det var ingen lätt uppgift. Men jag är inte rädd för det som är svårt, säger hon.

Anna Kinberg Batra räknar upp många åtgärder och förslag som lagts fram av alliansen och Moderaterna.

Vi är bättre rustade nu och Stefan Löfven är sämre rustad för morgondagens utmaningar.

Men väljarna får inte syn på politiken eftersom den försvinner i den senaste tiden kritik mot ledningen.

För många Moderater ägnar sig åt självskadebeteende. Talar illa om vår politik och partiet.

 För att leda oss måste förutsättningarna finnas. Det gör det inte idag. Jag lämnar uppdraget som partiledare, säger hon.

Hon får frågan om hon ångrar sin strategi angående Sverigedemokraterna, och att öppna för samtal med partiet något som splittrat partiet.

– Att ta tag i besvärliga frågor betyder också att ta sina smällar. Men jag ångrar absolut inte mina ställningstaganden, svarade hon.

FOTNOT