Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga avråds från besök

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Besöksförbud införs till viss del på kommunens boenden. Samtidigt skjuts den planerade landsbygdsdialogen i Hylletofta på framtiden. Anledningen är respekten för coronaviruset. – Vi vill inte bidra till smittspridningen, säger kommunikationschef Pierre Klasson.

Den sista januari upptäcktes det första bekräftade fallet av corona i Sverige. Efter det har antalet insjuknade ökat.

– Det finns inga bekräftade fall i Sävsjö, men vi vill iallafall agera ansvarsfullt.

Efter samråd beslutades därför att onsdagskvällens landsbygdsdialog i Hylletofta ställs in, allt för att undvika större folksamlingar.

– Vi har följt folkhälsomyndighetens rekommendationer, berättar Pierre Klasson.

Avråder från besök på äldreboenden

Mötet flyttas på framtiden. Det ska bli av, men osäkert när.

Parallellt införs ett delvis besöksförbud på kommunens äldreboenden och boenden i funktionshinderomsorgen för att skydda en utsatt grupp.

– Vi vill inte att man besöker våra boenden om man har en förkylning, berättar Pierre Klasson.

Besöksförbudet gäller alltså inte bara den som kan misstänkas vara sjuk i corona, utan även lider av en vanlig förkylning eller influensa.

– Då vill vi att man väntar med sitt besök.

Uppmaningen att stanna hemma vid en förkylning gäller även omvårdnadspersonal på dessa boenden och i hemtjänsten.

– Det ligger ett ansvar på cheferna att ha koll på det.

Ständig uppdatering

Kommunen håller sig ajour med de senaste rekommendationerna vad gäller coronaviruset, bland annat får kommunen information från smittskyddsläkare och länsstyrelsens beredskapsenhet genom Jönköpings läns F-samverkan.

Parallellt sker avstämning i den lokala inriktnings- och och samordningsfunktionen varje torsdag. En del i förberedelserna är att se över befintliga handlingsplaner och bemanningslistor för att stå rustad om det skulle ske ett större utbrott.