Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amb om förbundets förslag: "Magiskt"

Friidrottens förslag: tävlingar som sker i den dagliga träningsmiljön. Nu hänger allt på vad Svenska friidrottsförbundets styrelse tycker om saken. – Det hade varit magiskt, säger spjutkastaren Kim Amb.

Arbetet med förslaget har varit i gång under ett par veckor. Under den tiden har planen reviderats, förändrats för att hela tiden vara i linje med Folkhälsomyndighetens riktlinjer att begränsa smittspridningen av covid-19 i landet.

På fredagseftermiddagen ska förslaget, som kan öppna tävlingssäsongen för de som är 19 år och äldre, presenteras för Svenska friidrottsförbundets styrelse.

– Det vi har tagit fasta på är att det ska vara tävling i sin ordinarie träningsmiljö. Alltså begränsa allt vad resor heter, så i princip kan man säga att det är tävlingar som sker i den dagliga träningsmiljön, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

– Och sedan självklart då med ett antal kriterier vad gäller hygienfaktorer, att det ska vara friska personer och begränsat med funktionärer. Så man kan i korthet säga: närhet, småskalighet och enkelhet.

"Enkelt och säkert"

Olsson tycker, utifrån den position som Sverige befinner sig i just nu, att konceptet som läggs fram bör gå att genomföra.

– Vi har trattat ner det så att det ska vara enkelt och säkert, säger han.

TT: Vad tror du om möjligheterna att det går igenom?

– Det är svårt att säga. Det är viktigt att vi känner oss trygga i det beslut vi tar, att vi har bra underlag. Styrelsen får lugnt och sakligt diskutera det här och så får vi ta det sakligt utifrån det.

– Men jag kan konstatera att det finns ett stort sug på att tävla.

Amb tycker det vore "magiskt"

Spjutkastaren Kim Amb, som redan är OS-klar till nästa sommars olympiska spel i Tokyo, blir smått lyrisk när han får höra om förbundets planer.

– Det hade varit magiskt, faktiskt. Även om man bara får tävla nationellt hemma i Sverige och inte resa utomlands så kan man ju ändå få till väldigt bra tävlingar med de bästa i Sverige, säger han.

Amb är dock inte lika övertygad om att förbundets eventuella nästa steg i processen kommer att vara något för honom.

– Det är en jätterolig idé, framför allt för yngre aktiva som kanske inte har tävlat så mycket och som är i början av karriären. Men för mig handlar det om kampen på plats. Då kan jag lika gärna träna på i stället, jag får inte glöden om jag inte har motståndare att kämpa mot, säger han.

Ingen kontakt med Folkhälsomyndigheten

Till processens nästa steg, där olika orter ska kopplas ihop för att aktiva ska kunna tävla mot varandra, är det fortfarande en bit kvar till att bli verklighet. Om det ens blir det. För enligt Stefan Olsson är "tävling i sin ordinarie träningsmiljö" det första steget mot att smått öppna upp säsongen – och det enda som förbundet i dagsläget jobbar på för att få igenom.

– Nu är det steg ett – och det är att se om det finns förutsättningar att införa tävlingar för vuxna överhuvudtaget, säger han.

TT: Behöver ni ta det här med Folkhälsomyndigheten, om nu styrelsen godkänner förslaget?

– Nej, varje idrott kan knappast springa till Folkhälsomyndigheten för att få det förankrat. Endera får vi göra ett undantag och säga att vi gör ett undantag utifrån de riktlinjer som vi har tagit fram för vår idrott eller så får man börja fundera på om RF (Riksidrottsförbundet) skulle kunna införa någon form för att också hjälp idrotterna.

Anders Wallin/TT

Ingela Ahlberg/TT