Det blev en stillsam och vacker ceremoni i kyrkan, ett värdigt avslut på ett långt och innehållsrikt liv.

Lennart Israelsson hann i början av februari fira 101-årsdagen med nära och kära innan han avled den 21 mars.

Inför nära ett 100-tal närvarande i Nässjö kyrka hölls begravningsgudstjänst under ledningen av Bo Bergstrand, som var officiant.

I sitt griftetal berättade han om Lennart Israelssons väg, från ett tungt lantarbete och industrijobb till att han fick anställning av SJ och "fick det bättre". Det var under hans tid vid stationen i Malmbäck, som han fick upp intresset för aktier.

1946 köpte han sin första aktie och började bygga upp ett innehav, vilket som mest skulle bli värt 140 miljoner, sade Bergstrand. Pengar som blivit till glädje för många när Lennart så frikostigt delade med sig av pengarna.

Gudstjänsten inleddes stillsamt med "Dagen är nära" av Händel, en kontrast till den efterföljande "Aktiestinsens polka", en glad och medryckande polka skriven av Göran Nilsson och Arne Holmberg i dragspelsklubben Knekten i Eksjö.

Polkan framfördes på ett fint sätt av Göran Nilsson själv tillsammans med Håkan Dahlén, gitarr och sång.

Det var efter att Lennart överlämnat en ekonomisk gåva till Knekten, som han som tack tillägnades "Aktiestinsens polka".

"Kvällens sista dans" och "De sista ljuva åren" var andra melodier, som påminde om Aktiestinsens stora intresse för dans.

PRO var fanbärare i kyrkan, Eva-Marie Nilsson svarade för solosång och var organist.

Kistan var vackert inramad av ett blomsterhav, framför kistan stod ett fint porträtt på Lennart Israelsson och ett stort hjärta, format av röda rosor.

Vid minnesstunden, som följde på hotell Högland, hölls flera fina tal till Lennart Israelssons minne.

Dennis Peterson, som tillsammans med Aktiestinsen skapade för vilka ändamål stiftelserna skulle stödja, mindes en tid då skattereglerna för förmögenhet var tuffa.

Det var många som ville råda Aktiestinsen till hur han skulle göra för att minska skatten. Men Lennart testade deras kunskaper genom att fråga om begränsningsregeln. De som inte kunde något om den regeln blev avfärdade direkt. Lennart var ändå klokast av dem alla och visste hur han skulle göra, menade Dennis Peterson.

Han berättade även anekdoten när Lennart Israelsson en dag skulle presenteras för kung Carl XVI Gustaf. Det var efter att Lennart donerat 28,5 miljoner kronor till Kungliga vetenskapsakademin.

Det vet jag väl vem Aktiestinsen är sade kungen och viftade bort överflödig presentation.

Kjell Gunnarsson, Vetlanda, och Arne Westesson, Nässjö, talade för sina respektive lokalavdelningar för Aktiespararna och berättade vilken stor betydelse Lennart haft för att inspirera deras medlemmar.

Han bidrog även till att vi 1983 startade en egen lokalavdelning för Aktiespararna i Vetlanda, framhöll Kjell Gunnarsson.

Tacksam var även Ingrid Håkansson från styrelsen för Nässjö basket, som Aktiestinsen stöttat med sponsorpengar.

Lennart gillade att ha mycket folk omkring sig och det märktes att han trivdes när han fick komma och se någon av våra basketmatcher, sade hon.

Vid borden vittnade många om Aktiestinsen som en varm, kunnig, godhjärtad och positiv medmänniska, som gladdes åt att få dela med sig av tillgångarna.

Entreprenör Jan-Agne Casell framhöll att många minnesgåvor lämnats till främst Hjärt- och lungfonden, föreningen Hjärt och lung i Nässjö samt till Rotarys läkarbank.

Gravsättning sker på Anneforskyrkogården i Nässjö.