Annons
Vidare till vetlandaposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adaktusson (KD) sågas efter motstånd i abortfrågor

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson får stenhård kritik efter avslöjanden om att han konsekvent har röstat emot kvinnors rätt att göra abort. Starkast reaktioner väcker frågan om att han röstade nej till en EU-resolution om att fördöma Paraguay efter att det sydamerikanska landet vägrat en tioårig flicka att göra abort trots att flickan hade blivit gravid efter våldtäkt.

Dagens Nyheter har granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i EU-resolutioner som rör aborträtten under den senaste mandatperioden 2014-2019.

Totalt har 29 ärenden som rör aborträtten behandlats av parlamentet under de senaste fem åren. De svenska ledamöterna i Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ har röstat ja samtliga 29 gånger.

För KD, där Jönköpingsfödde Lars Adaktusson är partiets ende företrädare, har facit i stället blivit nej vid 22 tillfällen, ja vid 4 tillfällen och en nedlagd röst vid 3 tillfällen. KD:s officiella budskap är att de står bakom den abortlagstiftning som gäller i Sverige.

Sverigedemokraterna, som har uttryckt att de vill se förändringar i den svenska abortlagstiftningen, har röstat ja 12 gånger, lagt ned sin röst 16 gånger och har röstat nej en gång.

DN:s granskning visar att Lars Adaktusson (KD) 2015 röstade nej till en EU-resolution om att fördöma aborträtten i Paraguay efter att en tioårig flicka nekades att göra abort. Flickan hade blivit gravid efter att ha våldtagits av sin styvfar och hon tvingades sedan att föda barnet när hon hade fyllt elva år.

Lars Adaktusson säger till DN att han röstade för en resolution från sin egen partigrupp som inte gick igenom. Den resolutionen kritiserade i stället Paraguay för sexuellt våld och barnvåldtäkter, men nämnde inte aborträtten.

EU:s resolutioner har ingen reell politisk makt, men har ändå betydande inflytande kring händelser i andra länder med tanke på EU:s roll inom världspolitiken.

Lars Adaktusson, som innan han blev politiker hade en framträdande position som nyhetsjournalist på SVT, säger till DN att han röstade som han gjorde eftersom han inte tycker att det är EU:s sak att lägga sig i andra länders abortpolitik.

DN påpekar i granskningen att Lars Adaktusson (KD) även har sagt att det är de enskilda medlemsländernas sak att besluta om abortlagstiftningen, men att han ändå har arbetat aktivt för förändringar. DN skriver även att den vanligaste åtgärden är att lägga ned sin röst om en enskild ledamot inte tycker att EU ska ta ställning i den aktuella frågan.

Efter att granskningen publicerades på tisdagskvällen har reaktionerna från andra politiker inte låtit vänta på sig.

Statsminister Stefan Löfven (S) sågar KD och partiledaren Ebba Busch Thor.

– Om det här är ett exempel på borgerlig feminism som Ebba Busch Thor talar om, då finns det all anledning för kvinnor att oroa sig, säger Stefan Löfven (S) till TT.

"Det pågår ett krig i världen mot kvinnors kroppar och att en ledande kristdemokrat röstar abortkritiskt i Europaparlamentet är riktigt skrämmande. Det är dags för Ebba Busch Thor att klargöra KD:s hållning. Det duger inte att som Adaktusson hänvisa till KD:s officiella syn på abortfrågan och sedan göra tvärtom i praktiken”, skriver jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT.

"När andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort, står vi fast. Aborträtten är en mänsklig rättighet", skriver Centerledaren Annie Lööf på Twitter.

Senare på onsdagen uttalade sig KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Hon medger att Lars Adaktusson vid vissa omröstningar har gjort fel.

– Jag tycker att Kristdemokraterna har en bra linje i frågan kring var aborträtten ska beslutas, och den delar vi med Vänsterpartiet och flera andra partier också. Vi står bakom den svenska abortlagstiftningen och det har vi gjort i tre decennier. Vi är inte beredda att kompromissa bort den med andra länder som Polen, Malta och Irland, säger hon till TT i samband med ett torgmöte i Uppsala på onsdagen.