Duon ingår i en av de vägsamfällighetsföreningar som ställer upp och upplåter sina vägar för att Rally Småland ska bli av. Ungefär sju kilometer av grusvägen utanför Korsberga mot Huluboda ska bli rallybana i helgen i tävlingen som går över Vetlanda, Eksjö och Nässjö kommuner.

–Det var rally här rätt ofta förr, men nu var det ett tag sen. Det finns ett stort intresse här ute, så på sätt och vis blir det en folkfest, säger Håkan Sandwall.

Följer nära

Hos grannen Stig Karlsson kommer de närmare 200 bilarna dundra fram mellan huset och ladugården.

–Det är bra, för då kan barnbarnen stå på trädgården och följa det. Vi blir nog en tjugo personer, som jag vet om, säger han.

Annons

De berättar att förberedelserna varit igång länge, de senaste dagarna har det varit ovanligt mycket trafik på den lilla grusvägen. Hinder i form av ensilagebalar har satts upp för att undvika att bilar sladdar ut i kurvor eller in i någon trädgård.

Starten går i Nässjö på lördagsmorgonen. De åtta specialsträckorna är avstängda för ordinarie trafik under större delen av dagen, den första sträckan stängs av redan vid fem på morgonen, avspärrningen vid den sista hävs vid 23 på kvällen. Det blir även hastighetsbegränsningar samt förbud att stanna och parkera vid sträckornas in- och utfarter.

Inga synpunkter

Länsstyrelsen, som har beviljat tillstånd för arrangemanget, har gett samtliga berörda vägägare tillfälle att yttra sig, men några synpunkter har inte kommit in.

–De flesta tycker bara att det är roligt. Det är inte ofta det händer något i byarna, säger Sandwall.

Senast deras väg besiktigades fastställde vägmästaren att den är i utmärkt skick. De är inte oroliga för att helgens tävling ska ändra på den saken.

–Det vet man ju inte förrän efteråt, men de säger att de ska återställa den i befintligt skick och kratta, säger Sandwall.