Vi sågar sista stocken nästa vecka och sen har vi fortsatt drift i hyvleriet. Vi fortsätter med tvåskift månaden ut men sedan går vi ner till ett skift, berättar Ola Bjelkvik, platschef på sågverket i Ramkvilla fram till första december.

Vad som ska hända med sågverket framöver

Vi har en försäljningsprocess igång vad gäller maskinutrustningen, berättar han.

Ryktet säger att maskinerna ska säljas till Ryssland?

Vi har inget undertecknat och klart ännu, svarar Ola Bjelkvik på det påståendet.

Vad gäller byggnaderna på området så är det heller inte klart vad som ska ske med dessa.

Vi arbetar med en sak i taget. Just nu har vi mycket fokus på de som sagts upp. Vi har ett omställningsföretag som håller samlat med medarbetarna så att de hittar ny sysselsättning. Det är cirka 20 personer som ännu inte fått något nytt jobb, berättar Ola Bjelkvik.

Vi försöker hitta en lösning. Det är bra drag i marknaden idag och många har redan fått ny sysselsättning. Vi har Startkraft här idag som hjälper oss och även arbetsförmedlingen har varit här. Förhoppningen är att fler ska få jobb både inom och utom koncernen, bland annat på Trivselhus som ägs av Södra.

I Ramkvilla är många upprörda över att Södra beslutat att lägga ner sågverket men kanske än mer upprörda om koncernen inte säljer anläggningen på plats så att en annan arbetsgivare skulle kunna trygga arbetstillfällena på orten.

Nu blir fem anställda kvar på hyvleriet. Ny platschef för det blir första december Joacim Sjöberg som idag jobbar inom marknadsorganisationen. Han kvarstår i marknadsorganisationen precis som tidigare och har kvar sina nuvarande marknader och kunder när han blir platschef för hyvleriet.