ISHOCKEY I fjol vann Maja Jakobsson poängligan i den sydligaste ettan för damer. I år talar allt för att hon kommer att upprepa samma bedrift, eller vad sägs om att 19–åringen hittills öst in 15 poäng på fyra matcher. Under söndagens match mot Lund, när HV71 vann med hela 23–1 (!), svarade Maja för fyra mål och två assist. I matchen dessförinnan, när HV71 krossade Hovås med 28–1. Då var hon snäppet värre, och öste in fyra mål och tre assist.

– Säsongen har verkligen börjat bra. Jag vill egentligen inte vara sådan mot de andra lagen men det har inte vart så hög standard på motståndet än så länge, säger hon.

– Samtidigt har vi ett väldigt bra lag för den här serien och vi spelar enkelt och väldigt bra just nu. Vi har vårt mål som vi strävar efter och jobbar för det varje dag.

Vad är målet?

– Just nu är det först och främst att vinna den här serien. Det är bara ett lag från syd som når kval mot riksserien och huvudmålet för säsongen är att nå kvalet, säger Maja.

Annons

Storasyster Sara Jakobsson är tillbaka i HV71, efter ett år med Brynäs i riksserien. Sara har från sin backposition svarat för fyra poäng på lika många matcher.

– Det betyder jättemycket för oss att Sara är tillbaka i laget. Hon kommer med rutin och vi har ganska få backar i laget så hon är viktig, säger lillasyster Maja.

Utvecklas ni av att åka runt och vinna med 20 puckar per match?

– Ja, det tycker jag. Det känns som att jag har utvecklats mot förra året. Visst det är på matcherna man utvecklas som mest och jag erkänner att det är lite tråkigt att det är så ojämnt som det är.

– Samtidigt får man köra på hårt på träningarna, och ibland har vi högre fart där än vad det blir på matcherna.

Är HV71 redo för riksserien?

– Jag tycker det, samtidigt tycker jag kanske att vi borde vara i någon mellanserie just nu, någonstans mellan ettan och riksserien. Men jag tycker att vi är så starka så att vi ska kunna nå riksserien senare i vår, även om det är ett långt steg till topplagen där.

Även om ni inte går upp, måste väl ditt mål vara att spela i riksserien?

– Jag vill spela i riksserien. Men jag trivs bra i HV71 och vill gärna få med laget upp. Det hade varit bra för damhockeyn.

Varför?

– Just nu är Linköping det sydligaste laget i den högsta serien, det behövs ett lag till från söder. Jag tror att det kunde ge en bättre bredd för damhockeyn och tjejer från längre ner i landet skulle få ett till alternativ att spela på bra nivå utan att behöva flytta så långt hemifrån, säger Maja.