Märkningen Svenskt kött används inom köttmarknaden som en garanti för att produkten kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Men dit räknas inte vilt.

– Vilt hanteras på ett annat sätt än gris, nöt och lamm, och vi har inte möjlighet att kontrollera så att viltköttet uppfyller våra krav, säger Elisabet Qvarford, kommunikatör på Svenskt kött.

Förutom att djuren ska vara uppfödda och slaktade i Sverige krävs det också att de är beredda och packade i Sverige.

Ökat intresse för vilt

Annons

Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet, tycker att det är synd att det i dagsläget inte finns någon märkning för svenskt viltkött.

– I dag vill konsumenterna äta naturlig och närproducerad mat. Det har lett till att intresset för viltkött har stigit markant de senaste åren, vilket gör att det importeras en hel del vilt, säger hon och tillägger:

– Därför vore det bra om det fanns någon märkning som kan garantera att det svenska viltet är just svenskt, säger hon.

Skillnad på kött

Att vilt inte får stämplas med just märkningen Svenskt kött menar hon dock inte spelar så stor roll.

– Det finns inget naturligare än vilt, därför vill inte vi på jägareförbundet att konsumenterna ska blanda ihop det med farmat kött, säger Christina Nilson-Dag och fortsätter:

– Men sen kan man ju tycka att kött från hjortar som fötts och vuxit upp i hägn där de delvis utfodrats borde uppfylla Svenskt kötts kriterier.