Låt oss säga att du vill åka mellan Vetlanda och Göteborg, men kollektivtrafiken fungerar inte som den ska och du vill samtidigt inte göra av med så mycket pengar. Detta problem uppmärksammades av danska studenter för ett par år sedan, vilket resulterade i sajten GoMore som förenar pendlare och övriga resenärer i en stor samåkningstjänst. Tjänsten blev en reaktion mot de problem som fanns inom kollektivtrafiken i Danmark.

– I praktiken fungerar det som så att du går in på vår hemsida och skriver vart du vill åka och när, förklarar Johanna Ternander, Market Associte på GoMore. Sedan kommer det upp förslag på personer som rör sig i ditt område och som har en plats över i sin bil.

Annons

Tjänsten har sitt centrum i öresundsregionen, men har på senare tid expanderat.

– Tjänsten värnar om miljön och plånboken, menar Johanna. Att företaget etablerat sig så fort på så kort tid beror till stor del på alla problem i kollektivtrafiken.

Intressant område

Enligt företaget är regionerna i Småland av stort intresse pågrund av den utbredda pendling som genomförs.

– Vi har sett att antalet pendlare är högt i dessa trakter, säger Johanna. Därför kommer vi marknadsföra oss extra starkt i områden kring Jönköping, Växjö och Kalmar.

Sedan tidigare har tjänsten utnyttjats mest kring storstäderna, men i framtiden ser man på en större etablering på landsbygden. För tillfället gör man en turné genom Sverige för att marknadsföra tjänsten och förklara hur det fungerar.