Stockholmaren Forsell, som även är vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, var imponerad över det han fick höra i Nässjö när det handlar om skogs-SFI, industri-SFI och räddningstjänst-SFI.

— Sådant här skapar större motivation bland nyanlända är jag övertygad om. Här kommer de snabbt ut i yrkeslivet och får kontakt med möjliga framtida arbeten. Det är ett bra exempel på att jobba smartare för en snabbare integration, menade Johan Forsell. Det ska löna sig att arbeta är ett viktigt budskap.

Han var glad över att se att det inte var vattentäta skott mellan arbetsförmedling och kommun.'

"Misstag i decennier"

— Det har gjorts misstag i decennier när det gäller att på ett bra sätt integrera nyanlända i yrkesverksamhet, tyckte Forsell, som nu tycker sig se ljusningar på det här området.

Han gästade Nässjö lärcenter tillsammans med bland andra riksdagsledamoten Helena Bouveng, Vetlanda, och regionrådet Malin Olsson, Nässjö, båda partikamrater till Forsell. Politikerna fick möta utbildare från Höglandets Räddningstjänstförbund samt elever från utbildningen Räddningstjänst/SFI.

Annons

De berättade om hur verksamheten fungerat hittills och vilka erfarenheter som gjorts.

Ett skuggsamhälle

Johan Forssell har tidigare uttalat sig orolig över beskedet från Migrationsverket om att ytterligare 45 000 asylsökande kan gå under jorden och leva kvar i Sverige som papperslösa.

— Snart kan vi vara uppe i över 70 000 personer som lever i ett skuggsamhälle i Sverige. Det är att jämföra med en hel stad och det kan skapa svåra sociala problem, sade Forssell.

Han har hävdat att Sverige är sämst i Norden på avvisningar. "Över 20 000 utvisningsärenden har ännu inte verkställts" framhöll Forsell. Moderaterna har låtit Riksdagens utredningstjänst granska hur avvisningsrutinerna ser ut i våra nordiska grannländer.

Korta handläggning

— De som söker asyl får i dag vänta alldeles för länge på besked om de får stanna eller inte. Under tiden hinner de rota sig och det blir allt svårare att utvisa de som inte får stanna. Här måste Sverige vara mer tydliga med vad som gäller redan från början, att det kan bli ett nej till uppehållstillstånd och inte inge för stora förhoppningar, ansåg Forsell.

Han anser att handläggningstiderna måste förkortas och det snarast. Forsell har också krävt "medicinska åldersbestämningar" på ensamkommande barn.

— Det här måste göras direkt när barnen anländer. Vi kan inte ha ensamkommande barn som bor tillsammans med unga män. Det är inte alls bra, hävdade Johan Forsell.