Alpina VM i S:t Moritz är över. För Sveriges landslag blev det ingen megasuccé. Första medaljen kom i lagtävlingen i tisdags, och under den gångna helgen fixade Frida Hansdotter ett brons i damernas slalom.

Men för den 24-åriga Jönköpingsbon Emelie Wikström var VM ändå en framgång, något att bygga vidare på. Wikström var med som reserv i bronslaget och fick därför en medalj med sig hem från Schweiz.

– Jag hade precis samma förberedelser som de som tävlade och jag stod redo i fall något skulle hända. Det var jättekul att jag fick vara med i laget och att det blev en medalj – även om jag så klart hade rankat den högre om jag själv var med och körde, säger Emelie Wikström precis när hon anlänt till lugnet i Jönköping igen.

Den största personliga framgången för Wikström, som representerar IFK Sävsjö i klubbsammanhang, kom i stället i samma slalomtävling där landslagskamraten Hansdotter knep bronset.

Annons

Efter ett mindre bra förstaåk (14:e plats) samlade Emelie Wikström ihop sig och såg med ett starkt andraåk till att sluta på en fin åttondeplats.

– Jag var riktigt taggad inför mitt andraåk, var ganska sur och förbannad efter det första åket och jag kände att jag kunde så himla mycket bättre. Jag hade verkligen bestämt mig för att jag inte hade något att förlora. Det var bara att ge järnet och jag var mer trygg och bestämd.

Är du som bäst när du är lite arg, eller?

– Haha, min serviceman brukar säga att han ska försöka göra mig förbannad. Och det verkar ju i alla fall fungera när jag är det, säger Emelie Wikström, som är nöjd över sin åttondeplats.

– Det känns fantastiskt bra faktiskt. Det här var mitt andra VM och senast var 2011. Så det var ett tag sedan, jag har väntat länge på det här. Att vara åttonde bäst i världen är jättestort för mig.

Nu blir Emelie hemma i Jönköping i exakt en vecka. Sedan bär det av utomlands igen.

– Den 27:e ska jag till Sydkorea för att reka inför OS som avgörs där nästa år, säger Wikström, som ju blev sexa i slalom när OS avgjordes i Sotji 2014.