Cosplay, en förkortning av ”Costume play”, handlar om att klä ut sig till olika karaktärer från exempelvis filmer, serier, böcker eller tv-spel.

– Det har anor från både USA och Japan, men har blivit populärt i Sverige de senaste tio åren, säger Alexander Segerblom.

Själv kom han i kontakt med cosplay för ett par år sedan. Efter ett konvent i Malmö var han helt såld.

– Jag kände bara att nu är jag hemma. Det kändes skönt. Jag har alltid känt mig annorlunda och aldrig varit intresserad av att följa med strömmen, berättar Segerblom.

Han har alltid gillat att sy och haft en egen klädstil. I cosplay skapar han sina egna dräkter.

Annons

– En del köper sina, men jag tycker att det är roligare att göra själv då blir det ens egna tolkning.

Cosplay handlar inte i första hand om skådespeleri utan om att efterlikna en karaktär. Alexander Segerblom väljer gärna karaktärer som ligger nära honom själv när det gäller personlighetsdrag. Han har ett tiotal dräkter han alternerar mellan.

Segerblom berättar att cosplayutövare gärna spelar upp små scener från exempelvis tv-spel eller antar karaktärens sätt att prata eller gå.

– Man kopplar på och av rollen lite som man känner för, förklarar han.

På lördag finns omkring 30 cosplayutövare, varav ett tiotal utklädda, på plats i Vetlanda.

– Tanken är att vi ska vara på torget och gå runt i stan. Vi vill få folk att höja lite på ögonbrynen, säger Segerblom och menar att eventet både är en kul grej och ett sätt att få upp intresset för cosplay.

– Det är många som blir ställda när man kommer i dräkt, men jag bryr mig inte. Jag tycker att det är kul att folk tittar och vill ta kort. Det känns som att det blivit mer okej att vara annorlunda. Något jag verkligen brinner för är att visa barn och ungdomar att de kan vara sig själva, säger han.

Förhoppningen är att göra eventet till en årligt återkommande aktivitet.

– Till nästa år skulle det vara kul att ordna en svärdfajt eller någon tävling, säger han.