INGEN HAR kunnat missa det vid det här laget. Ondskefulla clowner invaderar Sverige.

I Nässjö blev nyligen en pojke skrämd av en clown som tittade in genom köksfönstret. I Skara inträffade något liknande med en annan pojke och i Huskvarna svingade en clown med ett baseballträ mot en 20-årig kvinnas bil.

Det här är bara några exempel på incidenter.

Fredrik Kliman, presstalesperson vid polisregion Öst, sa i måndags att ”vi har inte gjort annat i helgen än svarat på clownfrågor”.

Rädslan för dessa clowner sprider sig också runt om i landet och många arbetar intensivt för att undvika alla möjliga ”clown-situationer”.

I Jönköping har butiken Hemmahallen slutat sälja clownmasker och i Vetlanda har scoutkåren meddelat att det kommer att bli ett clownfritt halloweensmyg i år.

I USA har förmodligen världens kändaste clown – Ronald McDonald – beordrats att hålla en låg profil.

SVERIGE börjar likna en cirkus.

Polisen tvingas åka ut på alla möjliga clown-varningar och till och med inrikesminister Anders Ygeman har uppmanat dem att sluta skrämmas.

De flesta vill bara det – skrämmas – men metoderna kan i vissa fall gå alldeles för långt.

Annons

Vissa tillbringar sin tid med att skrämma barn, vilket måste vara bland det lägsta en person kan göra.

Andra tar i stället med sig barnen på rundturerna: en man i Jönköpingstrakten klädde även ut sin son, vilket bidrog till att sonen blev skrämd sedan när polisen väl kontrollerade dem.

Tydligen så tänkte inte pappan på att sonen hade kunnat råka illa ut i den situationen.

I USA lämnade ett par i stället sin fyraåring ensam hemma för att båda ville gå ut och leka clown på kvällen.

Många är alltså vuxna personer som beter sig på ett sätt som får en att undra ifall de har kommit in i puberteten än.

SNART ÄR det dock över.

Det här är bara en global och utflippad trend som kommer att dö av sig självt i vilken sekund som helst. Det är svårt att föreställa sig ”Killer clown” dela plats med jultomten i december. Båda får inte plats i skorstenen.

Ju snabbare vi tröttnar på trenden desto snabbare kommer den att gå över. Rädslan och paniken är deras bränsle. Det är det som ger ruset.

Jag vet att det är lättare sagt än gjort – det är ganska naturligt att bli livrädd om man ser en galen clown mitt på natten.

Men det handlar inte om det, utan om att bemöta själva fenomenet som just detta, ett fenomen.

Det är inte längre roligt (om det någonsin var det) att skrämma folk på det sättet. Det är tråkigt, tröttsamt och har slutat vara originellt.

Kanske blir inte vi inte av med alla ondskefulla clowner på direkten, men en del kommer onekligen att sluta när de inser att de bara blir bemötta med en gäspning.

Läs mer: Misstänkt clown skrämde tioårig pojke

Läs mer: Clownfritt på halloween

Läs mer: Linnéa blev attackerad av en clown

Läs mer: Clowner sätter skräck i länet

Läs mer: Clowner kan bli attackerade