De har kuskat länet runt och ätit mat det senaste året, SPF:s matpatrull i Jönköpings län, och det kan ju tyckas vara en angenäm uppgift. Samtidigt gör de dock de många äldre som äter maten på äldreboendena runtom i länet en stor tjänst. För sjätte året i rad lämnade de under torsdagen rapport om sina upplevelser.

Maten på Höglandet

Så här bra, eller dåligt, gick det för Höglandets kommuner då SPF:s matpatrull satte betyg p..

Maten på Höglandet

Så här bra, eller dåligt, gick det för Höglandets kommuner då SPF:s matpatrull satte betyg på äldreboendenas mat i år.

Vetlanda: Näst bäst i länet efter Habo. ”Suverän mat på varje ställe.”

Eksjö och Nässjö: Precis under toppen. Okej mat och två rätter och salladsbord på alla ställen. ”Nässjö har bättrat sig väsentligt. Bobinen i Mariannelund är en pärla.”

Tranås och Sävsjö: ”Definitivt godkänt men med en del frågetecken. I Tranås är bemötandet outstanding.”

Aneby: Tillsammans med Vaggeryd de enda kommuner i länet som blev underkända. ”Vi bedömde maten som oätlig.”

— Matgästerna ska kunna njuta av och se fram emot lunchen, och framförallt kunna äta den. Det mest framträdande är att maten blivit bättre på flera ställen sedan vi började med det här, berättar matpatrullens ledare Curt Carlqvist om årets resa.

”Maten var oätlig”

Patrullen består av sex Nässjöbor som i år har besökt och ätit maten hos 17 äldreboenden spridda över länets 13 kommuner. Bland Höglandets kommuner var Vetlanda bäst, enligt patrullen näst bäst i länet, medan besöket i Aneby betraktades som underkänt.

Annons

— I Vetlanda är maten suverän på varje ställe. I Aneby var maten ordentligt underkänd. Vi bedömde den som oätlig, säger Curt.

Besöken är i förväg oanmälda, även om patrullen ger sig till känna när de väl är på plats.

På personalens sida

— I början var personalen ganska rädd för att vi skulle komma men med tiden har de märkt att vi står på deras sida. De vill oftast laga ordentlig mat på plats men det har tagits ifrån dem. Därför är vi ganska välkomna, förklarar Curt.

Vid besöket är det heller inte bara maten som bedöms.

— Förutom maten tittar vi på hur miljön är där man sitter och äter, om det är rent och lugnt, och hurdant bemötandet från personalen är.

— Bemötandet är oftast väldigt fint och faktiskt är det ofta bäst där maten är som sämst, säger Curt.

SPF
mat