Det var i december 2017 som mannen och en vän till honom besökte en butik i Vetlanda. Mannen bar kniv på sig, något han förklarade med att han använde kniven när han arbetade, då arbetsuppgifterna bestod i att skära upp kartonger.

Eftersom det inte fanns skåp eller förvaringsutrymmen på arbetsplatsen så tog han med sig kniven hem varje dag. Detta argument köpte tingsrätten och ogillade åtalspunkten brott mot knivlagen.

Packade i ryggsäck

Däremot trodde inte rätten på mannens förklaring varför han inte betalade för varorna han plockade med sig. Mannen berättade i rätten att han aldrig tog någon varukorg när han gick in i butiken, eftersom han brukar bära varorna i händerna.

Den här gången packade han dock ner varorna i ryggsäcken. Eftersom två av varorna var otympliga tog han bort förpackningsplasten på dem. Strax innan kassorna blev han tagen av butikschefen och en väktare. Han förklarade att han tänkt betala i kassan. Att han packade ner varorna i ryggsäcken var bara ett infall.

Döms för stöld

Rätten trodde inte på mannens berättelse att han stannat före sista kassalinjen. Dels för att han plockat bort plasten på varorna och dels för att han heller inte betalade när han blev stoppad. Svaret han gav väktaren och butikschefen var att han inte hade några pengar. Vännen som var med honom in i butiken, försvann för övrigt från platsen när mannen greps.

Varornas värde var 347 kronor. Mannen, som är i 35-årsåldern, döms för ringa stöld. Han ska betala 40 dagsböter på 160 kronor styck. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Annons