Vetlandabon är häktad sedan början av februari. Rättegången mot honom beräknas ta tre dagar och pågå mellan 12 och 14 mars.

Åtalet handlar om två fall av grovt bedrägeri och sju bedrägerier av normalgraden. I samtliga fall har Vetlandabon antingen handlat med maskiner och fordon eller med olika maskin- och fordonsdelar.

De flesta av affärerna är gjorda under sommaren 2017 men det finns också en storaffär från december 2017 och en större affär från januari 2018.

40-åringen har inga invändningar mot hur händelseförloppen beskrivs av åklagaren i de nio åtalspunkterna men han förnekar ändå brott i samtliga fall.

Köp av truck

Det ena grova bedrägeriet som åklagaren menar att 40-åringen gjort sig skyldig till handlar om ett köp av en gaffeltruck värd minst 230 000 kronor från ett företag i Boxholm. Köpet skedde i augusti 2017 och gaffeltrucken levererades. Här menar åklagaren att 40-åringen köpt gaffeltrucken i annans namn under falsk förespegling om att han skulle betala, vilket aldrig skett.

Affärer för 525 000

Den andra åtalspunkten om grovt bedrägeri gör gällande att 40-åringen i december 2017, i annans namn och genom falsk förespegling om att han skulle betala, köpt och fått levererat bland annat maskinflak, containerflak, schaktflak, kranflak, dieseltank, grävmaskin, krankorg, dumper och skopa.

Godset ska vara värt minst 400 000 kronor och därtill kommer 51 000 kronor i transportkostnader. Brottet ska ha begåtts bland annat i Eksjö kommun.

Här finns bevisning i form av sms-konversationer och fakturor och två chaufförer kan vittna om gjorda leveranser.

Annons

Bara några veckor efter den här jätteaffären, i januari 2018, hävdar åklagaren att 40-åringen gjorde en ny liknande affär. Denna gång anges bland annat skånska Hörby som brottsplats. Återigen genom att agera i annans namn och genom falsk föresegling om att han tänkte betala ska 40-åringen, enligt åtalet, ha köpt två lastbilsflak värda cirka 125 000 kronor av ett företag. Här finns bevis i form av bland annat annons, fakturor och sms.

Sålde vidare

Ett annat av bedrägerierna 40-åringen åtalats för rör ett köp av en lastmaskin värd 187 500 kronor i juli 2017. Enligt åtalet har Vetlandabon här påstått att han betalat via internet och då fått lastmaskinen levererad. Brottet ska bland annat ha skett i Vetlanda kommun.

Lastmaskinen är i nuläget beslagtagen från en tredje person, men den ursprunglige säljaren menar sig ha större rätt till lastmaskinen eftersom den först frånlurats honom av 40-åringen.

Köpare fick inget

Några av åtalspunkterna rör bedrägerier där 40-åringen i stället påstås ha sålt och fått betalt utan att leverera.

Bland annat ska en estnisk köpare i augusti 2017 ha fört över 65 000 kronor för en lastbil till ett konto som 40-åringen kunde disponera. Ingen lastbil levererades till köparen.

Sommaren 2017 ska 40-åringen också ha lurat två köpare att sätta in 2 000 kronor för ett plogblad respektive 8 000 kronor som handpenning för ett lastbilsflak till ett bankkonto 40-åringen hade tillgång till. Inget levererades till köparna.

Två av åtalspunkterna om bedrägeri handlar om påstådda tullavgifter på totalt 22 500 kronor som Vetlandabon ska ha lurat en person att överföra till hans konto i augusti 2016.

Många domar

Sedan 1998 förekommer mannen under sammanlagt 23 avsnitt i belastningsregistret. Varje avsnitt kan innehålla flera gärningar som mannen straffats för genom böter eller domar i olika domstolar i Sverige.

Mannen dömdes senast i höstas till åtta månaders fängelse av Eksjö tingsrätt för flera fall av olaga hot riktade mot hans mor, skadegörelse, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Trots de många lukrativa affärer Vetlandabon, enligt det nu aktuella åtalet, gjort under sommaren hade han i september så dålig ekonomi att han vräktes. Han tvingade också genom hot sin mor att betala cigaretter och pizza han köpt på kredit.

Bland brotten som mannen tidigare begått finns fler grova bedrägerier, flera bokföringsbrott, ett grovt skattebrott och misshandel.