Vd:ns företag och det andra bolaget hade tidigare en affärsförbindelse. Denna avslutades dock för ett par år sedan. Efter att en företrädare för det andra bolaget därefter utsattes för upprepad skadegörelse i form av sönderskurna däck på sin bil, gillrade företrädaren en fälla. Med den togs ett fotografi som föreställer en person som är i full fart med att skada ett däck. Bilden föreställer, enligt företrädaren, hans tidigare affärspartner. Vd:n själv sa under rättegången att han kände sig tveksam till bilden, men Eksjö tingsrätt skriver i sin dom att ”det kan konstateras att åberopat fotografi ser ut att avbilda den tilltalade”.

Skett under lång tid

Vd:n åtalades tidigare i år för skadegörelsen. Enligt åklagaren skulle vd:n ha skurit sönder totalt sju däck vid fyra olika tillfällen, mellan maj och september förra året. Under rättegången erkände mannen, men han sa sig samtidigt inte minnas något av det inträffade.

Annons

Tingsrätten konstaterar dock att det genom utredningen är ställt utom rimligt tvivel att det var den misstänkte vd:n som skar sönder däcken på sin tidigare affärspartners bil. Skadegörelsen ska ha skett vid fyra tillfällen under en lång period.

”Den nu aktuella brottsligheten har sammantaget ett straffvärde som närmar sig fängelsenivå, framförallt med tanke på omfattningen av skadegörelsen och med beaktande av att den pågått under fem månader”, står det i domen.

Tingsrätten bestämde dock påföljden till böter.

Ska betala skadestånd

Antalet dagsböter fastställdes till 100 stycken. Storleken på varje dagsbot avgörs av den dömde personens ekonomiska situation. I vd:ns fall handlar det om ett större belopp, 350 kronor, per bot.

”Då han har hög inkomst blir varje dagsbot stor”, konstaterar tingsrätten om beslutet att vd:n alltså ska böta totalt 35 000 kronor.

Mannen ska också betala skadestånd på 8 147 kronor till det drabbade företaget.