I maj startade Gunilla Hjelm upp Rag2Rug. Lakan, gardiner och annat material som är tänkt att slängas från bland annat Vithalatvätten och Erikshjälpen kommer till Rag2Rug som sedan väver materialet och skapar unika grytlappar, kuddfodral och badrumsmattor av det återvunna materialet. Projektet och företaget är riktade till kvinnor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, till stor del kvinnor med invandrarbakgrund. Under torsdagen var Moderaternas gruppledare Carina Bardh och riksdagsledamot Helena Bouveng (M), som båda är engagerade i arbets- och integrationsfrågor, på besök.

— Jag var ju på besök hos Gunilla när hon hade tre vävstolar i uterummet och hon berättade om idén. Att hon har kunnat förverkliga detta är jättekul, berättar Bardh.

Höga trösklar

De tio kvinnorna arbetar halvdagar på Rag2Rug och är på SFI resterande del av dagen. Ingen av kvinnorna kunde väva innan men har snabbt lärt sig hur man gör. Iman Hussein som hjälper till berättar att det är en rolig arbetsplats att vara på.

Annons

— Det är roligt och man har lärt sig något nytt. Alla som är här tycker om att jobba här och tycker att det är bekvämt med en grupp med bara kvinnor, säger hon.

Rag2Rug samarbetar med Arbetsförmedlingen som intervjuar kvinnorna som kan tänkas jobba där och tanken är att de sedan ska vara ett steg närmare arbetsmarknaden.

— Man måste vara ödmjuk inför vissa jobb och vissa yrken har en hög tröskel. Det gäller att minska de trösklarna, menar Bouveng.

Hoppas kunna fortsätta

Hjelm berättar att man nu bygger upp lager med produkter och att man hoppas kunna påbörja en försäljning när man hittat rätt återförsäljare. I nuläget är Rag2Rug ett projekts som stöds av leader-pengar tills nästa sommar.

— Jag vill inte att det bara ska vara ett projekt utan efter ett år kommer jag att göra en utvärdering. Kan man inte generera mer så får man lägga ner men ser man att här finns möjligheter så är min absoluta förhoppning att detta ska kunna fortsätta, menar Hjelm.