Gunilla Hjelm gillar att väva och hon fick nyss en femte i sin ägo.

— En del samlar på koppar, jag på vävstolar, säger hon och skrattar.

För några år sedan började hon och hennes väninna, Anna-Karin Holmqvist, diskutera hur man skulle kunna använda dessa vävstolar på optimalt sätt, gärna genom något socialt projekt för kvinnor.

Rag2Rug

Företaget ska drivas som ett socialt företag, där medlemmarna blir delägare i den ekonomiska f..

Rag2Rug

Företaget ska drivas som ett socialt företag, där medlemmarna blir delägare i den ekonomiska föreningen.

”Hållbart hantverk” är affärsidén, med miljömässiga och sociala vinster.

Båda var intresserade av just hantverk och sociala projekt inriktade mot kvinnor. Men så insjuknade väninnan i ALS men kvinnornas samtal och idéer fortsatte att ta form. I oktober gick Anna-Karin tragiskt bort i sin sjukdom.

För Gunilla stannade projektet, ja hela världen upp ett tag, men hon beslutade att genomföra drömmen som hon och Anna-Karin haft. Hon visste att Anna-Karin skulle uppskatta om planerna blev verklighet.

Så nu i maj hoppas dra Gunilla Hjelm igång företaget Rag2Rug, som helt enkelt betyder ”trasa till matta”.

Vad går affärsidén ut på då? Jo, att ta hand om kasserade hotellakan, färga dem, dra dem till remsor och väva kuddfodral och sänglöpare av dem.

Annons

— Det bränns oerhörda mängder textilier varje år i Sverige, berättar Gunilla Hjelm som tack vare företaget kan göra en insats för miljön.

Tanken är att produkterna som tas fram först och främst ska säljas till hotellkedjor, som i sin marknadsföring kan berätta att de minsann är bra på att återvinna sina lakan. Men Gunilla Hjelm ser en större marknad än så. Hon tror att också inredningsbutiker som är intresserade av hantverk i återvunnet material skulle kunna vara intresserade av produkterna.

Hon visar upp några prototyper hon tagit fram. Trasorna har hon färgat i sin egen tvättmaskin, men framöver ska det ske i stor skala och då behöver hon anlita färgerier som har miljöcertifikat.

— Jag har varit i kontakt med både tvätterier och färgerier som är positiva till idén, berättar Gunilla.

Vem är det då som ska väva skapelserna? Jo det ska kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hon tänker på kvinnor med invandrarbakgrund som här har en möjlighet till egen inkomst så småningom.

— Jag har varit i kontakt med arbetsförmedlingen som är mycket positiv till detta. Vi talar om tio kvinnor där hälften av dem kan läsa SFI på förmiddagen och väva på eftermiddagen, och vice versa, berättar Gunilla Hjälm.

Företaget ska drivas som ekonomisk förening vilket innebär att varje kvinna kan bli delägare i verksamheten. Vetlanda kommun är med på banan och ställer upp med lokal i samma hus som Medborgarskolan och Lions håller till.

— Jag har sökt Leader-pengar till projektet som ska pågå under ett års tid, med start i maj. Tongångarna är positiva så jag hopas att jag får pengarna, säger Gunilla som hoppas att förtaget går så bra efter ett år att det är ekonomiskt lönsamt att driva det vidare.