Jane Broling Danielsson, som är verksamhetschef för de båda vårdcentralerna, säger att hon visste att verksamheten är utåtriktad och att man gör mycket aktiviteter för sina patienter, några av kriterierna som krävdes för att få priset.

— Men att vi skulle få kommunikationspriset, det hade jag inte förväntat mig, säger hon.

Absoluta höjdpunkten

Vårdcentralerna i Vetlanda och Landsbro fick kommunikationspriset i hård konkurrens, 33 vårdcentraler tävlade om få utmärkelsen. Jane Broling Danielsson fick på en ledningskonferens med Bra Liv veta att vårdcentralerna i Vetlanda och Landsbro knipit förstaplatsen. Det var fjärde året som kommunikationspriset delades ut. De båda vårdcentralerna i Vetlanda kommun har aldrig tidigare varit högst upp på listan. Vårdcentralerna i Vetlanda och Landsbro leds förutom Jane Broling Danielsson av enhetschefen Birgitta Petersson respektive vårdenhetschefen Yvonne Ek.

— På en julfest för personalen på de båda vårdcentralen berättade jag att vi hade vunnit. De anställda som var med på julfesten blev mycket glada när de fått höra det. Trots hård konkurrens med god underhållning och mat var tillkännagivandet av utmärkelsen den absoluta höjdpunkten på julfesten, säger Broling Danielsson.

Har drivet

Annons

Jane Broling Danielsson och Birgitta Petersson ger en rad exempel på varför de båda vårdcentralerna förtjänar priset.

— Vi har drivet att utvecklas och bli bättre och har bjudit in invånarna till en dialog om hur vi ska åstadkomma detta. Vi har exempelvis varit med på Hälsomässan, evenemanget ”Balans i livet”, haft öppet hus både i Vetlanda och Landsbro, haft föreläsningar om exempelvis sömn, stress, artros och utmattning, säger de.

Patientrådet har också återupprättats.

— Våra patienter har fått anmäla sitt intresse till att medverka i rådet. Detta är ett sätt för oss att få respons på vårt utbud och få tips om hur vi kan utveckla vårdcentralerna. Cirka 8-9 patienter per vårdcentral medverkar i patientrådet, säger Broling Danielsson.

Digitala läkarbesök

Andra exempel på god kommunikation är informationen på Facebook om vaccination.

— Detta för att alla inte ska behöva åka in till centralorten för att vaccinera sig, berättar Birgitta Petersson.

Även framgent menar hon gäller det att visa att vårdcentralerna i Vetlanda och Landsbro finns och vad man är bra på. Vårdcentralerna har exempelvis många specialistmottagningar för patienter med hjärtsvikt, diabetes, astma, kol och distriktssköterskemottagningar. Det finns också rehab och vårdsamordning, en aktiv rehabiliteringsenhet samt ett psykosocialt team.

— Vi har valt att arbeta mer i team, det vill säga mellan läkare och olika yrkeskategorier. Bemötande i reception är också väldigt viktigt. Något vi lanserade i våras i Vetlanda och som det har blivit ett större intresse kring, är de digitala läkarbesöken i Bra Liv Nära. Inom kort ska vi även börja med detta i Landsbro, säger Broling Danielsson.