För tre år sen startade IM, Individuell Människohjälp, ett projekt i Malmö. S.A.Y (Stories-Art-You) är ett socialt och konstnärligt projekt där människor får uttrycka sig, ta plats och lära av varandra. Inom projektet växte en utställningsgrupp fram och de har skapat utställningen ”En sårad dröm” som nu visas på Kulturhuset. Tidigare har den visats på Moderna museet, Malmö stadsbibliotek och Malmö högskola.

Utställningen handlar om att tvingas fly från krig och svårigheterna i att etablera sig i ett helt nytt land. Besökare får se allt från målade bilder, till skulpturer och dikter. Abeer Hosaeen har byggt en mur där utställningens besökare som själva invandrat till Sverige kan skriva ord på lappar om vilka svårigheter de mötte när de kom hit.

”Mycket mörker”

Annons

På muren sitter ord som ”fördomar”, ”bostad”, ”språket” och ”rädsla för nya livet”. Men bredvid muren finns också en bro där besökarna också kan skriva vad som kan göras för att nyanlända ska integreras i sitt nya land.

— Verket heter ”Together”. Vi måste hjälpa varandra och bygga broar tillsammans, säger Abeer genom Shaza Albatal som tolkar.

— När jag själv kom till Sverige kändes tillvaron väldigt svart. Jag fick lära mig att trivas med allt nytt, berättar hon.

Det var Annika Thelin på IM Vrigstad som tog utställningen till Sävsjö. Hon hoppas att den ska vara en inspiration för dem som nyligen anlänt till Sverige. Än så länge finns S.A.Y bara i Malmö, men om det finns intresse för att starta en grupp här så är det möjligt menar Annika.

— Det behövs engagerade individer, både etablerade svenskar och nyanlända. Men om någon vill engagera sig i vilken form som helst så kommer vi att fånga upp det, säger Annika.