Annons

På onsdagskvällen är det premiär för jazzkvällarna på Vetlanda museum. Först ut är gruppen Viva Black med Gretli & Heidi. Bakgrunden till den säregna konstellationen var när Filip Arvidsson hörde systrarna Carin Blom och Catharina Backman, alias Gretli & Heidi, spela på sina glas. Idén om ett samarbete tog fart 2015 med två konserter i Reaktorhallen. Samarbetet har fortsatt och 2017 släpptes skivan ”Mal sirine”.

Okända klanger

Kvällen på Vetlanda museum kommer bjuda på klanger som aldrig tidigare har hörts när glasharpa, flaskor, skålar, tallrikar klingar tillsammans med fiol, bas och trummor. Systrarna har också nyligen varit på joddlingskurs i de schweiziska Alperna, så lite joddling utlovas också. Kompositörerna och musikerna Carin Blom och Catharina Backman har spelat tillsammans i över 25 år. De spelar på glas och flaskor och använder sina röster som instrument. Duon har spelat på klubbar, konserthus, varieté och cirkus och har tidigare samarbetat med Radiosymfonikerna.

Hyllats i pressen

Gruppen Viva Black, som alltså också kommer medverka under jazzkvällen på Vetlanda museum, utgörs av Eva Lindal, violin, Filip Augustsson, bas och Peter Danemo, trummor. Viva Black har tidigare släppt två skivor som båda har hyllats i pressen för sin genreöverskridande musik. Musiken har beskrivits som att den passerar gränsen för jazz, klassisk musik och folkmusik, en blandning av genrer där något annat och nytt uppstår i mötet.