Är alla lika mycket värda? Får man vara den man egentligen är? Får en kille gå genom Vetlanda i ett par höga, röda klackar? Några svarar ja, några säger nej när Withalaskolans gästföreläsare Andreas Jonsson ställer frågan.

— Man borde få, säger någon.

Vara den man är

Under tisdagen fick högstadieeleverna på Withalaskolan en tankeställare kring allas lika värde när skolands värdegrundsarbete fortsatte. Föreläsare Andreas Jonsson fanns i Withalasalen för att prata om allas lika värde oavsett hudfärg, religion eller sexuell läggning. Andreas berättade om sin egen uppväxt där han blev mobbad, hur gymnastiken blev ett så plågsamt moment i vardagen att han låtsades ha så ont i magen att han fick opereras. Det var inte fören i vuxen ålder han fick höra att det var okej för honom att vara den han var.

— Man tar med sig just att alla är lika mycket värda och att man kanske inte ska bry sig om vad alla andra säger utan att vara den man är för man får vara den man är, säger eleven Alicia Parkner.

Annons

— Vissa accepterar en men vissa blir slagna för de är den de är, säger Isak Persson.

Säga emot

Andreas har nämligen just berättat om en killkompis som efter kväll på stan ska gå hem iklädd höga, röda klackar och en paljettklänning. Han blir nedslagen och hamnar på sjukhuset. Andreas berättar fler händelser där människor på något sätt förlorat sitt värde i andra människors ögon genom fördomar eller normer som säger hur man ska vara. Något som inte är okej. Och hur viktigt det kan vara att faktiskt agera, att göra något.

— Att man ska göra något, inte bara vilja eller tänka. Då gör man skillnad, menar Wilmer Häller.

— Jag har varit med om det innan, folk som är elaka och har en annan attityd, berättar August Ljung.

Vad gör man då när man möter en sådan person?

— Man försöker säga emot. Fråga dem varför de säger att en person har fula kläder eller fult hår eller så.

Andreas deltar även i Vetlanda kyrkas mässa som hålls under tisdagskvällen i anslutning till Vetlandas regnbågsvecka.