Det är just till denna grupp, som kommit en bit in på högstadiet och som knappt börjat fundera på det här med gymnasieval, som mässan Ung & Nyfiken riktar sig. En mässa där utställarna består av elever från Njudungsgymnasiets olika program.

Under lekfulla former spred eleverna en positiv bild av sin skola för att den som kanske känner sig lite skoltrött ska tänka att det kanske inte är helt fel att plugga på gymnasiet. Och då helst på hemmaplan.

— Det är roligt att ”tvingas” prata om sitt program, säger Anton Holm som går första året på byggprogrammet.

Något han inte hade några problem med eftersom han stortrivs och anser att han valt helt rätt inriktning. Den här skoldagen fick han dock titta på åttondeklasselever som tävlade i att slå i spikar på löpande band.

Annons

— Det är trevligt här, man får göra lite allt möjligt, konstaterade Karl Broqvist, Edwin Ytterell och Adam Hällerå från Withalaskolan som testade spikutmaningen. Däremot har de i nuläget ingen aning om vilket program de ska välja i nian.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet fick besökarna tävla i att sätta i knapparna i restaurangjackan på kortast tid och det var minsann inte enkelt för en ovan, då knappen satt helt löst och fick fästas i två tygstycken. Där serverades också chokladbollar och drinkar.

— Vi har ganska bra söktryck på programmet mot tidigare. Arbetsmöjligheterna är otroliga, konstaterar läraren Camilla Karlsson.

Hon berättar om någon elev som valde programmet för att hon var lite skoltrött och siktar på att utbilda sig till polis, men ändå har en yrkesutbildning i grunden. Här liksom på andra yrkesprogram finns möjligheten att läsa till högskolebehörighet.

Kreativiteten flödade vid UF-bordet där ungdomarna fick komma med förslag på vad de vill ha i Vetlanda. Flera kända restaurangkedjor fanns bland förslagen men också klädbutiker. Förslagen kommer att lämnas till näringslivsbolaget NUVAB.

— Det här ska vara en inspirationsmässa, berättar läraren Patrick Blomström som samlade in förslagen.