408 kilo kopparrör och blandat skrot värt cirka 12 000 kronor fanns i skåpbilen när den körde av riksväg 32 i Aneby kommun, några kilometer söder om Sunhultsbrunn, sent på natten mot den 18 februari i år.

När polisen kom till platsen fanns tre personer vid bilen, en 24-årig man och hans 17-årige lillebror samt deras 29-årige svåger.

Omständigheterna väckte misstankar om att kopparrören var stulna. Detta förnekade de tre männen.

De påstod att de fått rören som betalning för svartjobb de utfört i Kalmar åt en engelsman som just då haft ont om kontanter. De hade renoverat hus i Kalmar den aktuella helgen och även bytt värmepanna och element. Rören kom därifrån, hävdade de.

Männen greps

De tre männen vid den dikeskörda bilen greps och fördes till polishuset i Eksjö. De misstänktes för stöld men just då fanns ingen anmäld stöld som kunde kopplas till dem.

Annons

Inte förrän på måndagsmorgonen då en företagare i Vetlanda anmälde ett inbrott. När de anställda på Vetlandafirman kommit till jobbet på måndagsmorgonen hade hänglås till ett skjul varit uppklippt och två containrar som på fredagen innehållit kopparrör och blandat skrot var nu helt eller delvis tömda.

Företagaren förevisades det misstänkta stöldgodset och sa sig känna igen en del av det. Han kunde exempelvis uppge ett specifikt firmanamn som stod på en hink trots att han då inte såg logotypen som fanns på hinken.

Längre väg

Förundersökningen innehåller ett sidospår som ändå kan ha viss poäng. Medan polisen gjorde sitt första förhör med de tre männen på olycksplatsen kom en skåpbil körande norrifrån och poliserna reagerade på att föraren betedde sig märkligt. Denna skåpbil kröp förbi olycksplatsen, vände och körde tillbaka norrut.

Polispatrullen larmade därför kollegor i Östergötlands län som också kunde stoppa bilen utmed E4 i Linköping senare under natten. Föraren visade sig sakna körkort men figurerar annars inte som misstänkt i den här förundersökningen.

Männen i diket uppgav att föraren var en släkting till dem som kommit från Norrköping för att hjälpa dem efter dikeskörningen. De var själva på väg till Norrköping, förklarade de. Under de efterföljande förhören frågar polisens förhörsledare dem varför de i så fall valt att köra över Aneby, när E22:an är närmaste vägen från Kalmar till Norrköping.

Ingen av männen har dock gjort ett stopp i Vetlanda under natten, efter vad de påstår.

Den yngste mannen släpptes tidigt i utredningen på grund av sin låga ålder men de andra två anhölls och häktades. De är fortfarande häktade i väntan på rättegången som hålls i Eksjö tingsrätt 19 mars.