— Det här är ett historiskt val, säger Helena Bouveng som tillsammans med andra moderata riksdagspolitiker finns på plats för att känna av valtemperaturen.

Och det är inte bara luften i North Carolina som är het, det är riktig kamp mellan de båda presidentkandidaterna som bara har några dagar på sig att övertyga väljarna vem som är bäst lämpad att leda landet.

— Folk skrek att Barack Obama måste stanna kvar. Och att Michelle Obama borde bli president istället, berättar Helena Bouveng som vet vem hon INTE vill se som USA:s nästa president.

— Putin på ena sidan och Trump på andra... Det blir ingen bättre värld, konstaterar hon.

För några dagar sedan befann sig Helena Bouveng i en liten gymnastiksal i Daytona Beach i Florida då Hillary Clinton talade.

Annons

Hon reagerade över att säkerheten inte var särskilt hög. Annat var det med säkerheten när Barack Obama talade i Raleigh i North Carolina på onsdagen. Då var det personal från såväl FBI som Secret Service nästan överallt. Och folk hade köat länge för att få se sin president. Åskådarantalet vid Barack Obamas tal beräknades till omkring 15 000 människor.

Ändå lyckades Helena Bouveng och Mats Green, riksdagsledamöterna från Jönköping län, och de övriga sex moderata riksdagsledamöterna komma in på området och få en bra plats. Anledningen var att de presenterade sig som svenska politiker och då togs det för givet att de var särskilt inbjudna gäster.

– Jag är "starstruck" får jag erkänna. Tio meter från den fria världens ledare, säger Mats Green.

Hillary Clinton har länge varit i ledningen i opinionsundersökningarna inför tisdagens presidentval. Mats Green säger att det fortfarande är en helt öppen affär om vem som vinner. Helena Bouveng är dock något förvånad över att det nu har blivit så jämnt i undersökningarna mellan Trump och Clinton.

— Jag hade tagit för givet att Hillary Clinton skulle vinna, säger hon.

Människor hon talat med säger att de båda kandidaterna som det nu står mellan är som att välja mellan pest eller kolera. Man väljer den som är minst sämst. Och då används varje dag för att gräva fram skit om varandra.

— Aldrig har det varit så många förtidsröstande som nu, ändå är det inte alls lika lätt att rösta som i Sverige. I USA måste man registrera sig innan man röstar och jag träffade en dam i går som var 86 år och röstade för första gången.

— I den här staten kan man registrera sig och rösta på samma gång men i många stater måste man registrera sig på ett ställe och rösta på ett annat och rösta måste man göra på arbetstid. Valdagen är en tisdag medan vi röstar på söndagar. Man måste alltså ta ledigt för att gå och rösta.