Rosita laddade hem Pokémon GO i söndags och har sedan dess tagit många och långa promenader i jakten på pokémon.

Undertecknad blir medbjuden för att få en inblick i hur spelet fungerar genom en promenad i centrala Vetlanda strax före 21-tiden en onsdagskväll.

— En pokémon i närheten, utbrister Rosita förtjust, och visar sin mobiltelefon.

Mycket riktigt så står där, mitt på trottoaren, en fågel.

— Det är en pidgeotto. Det är väl den vanligaste, jag har i alla fall fångat många såna.

Gym vid torget

På telefonskärmen dyker en rödvit boll upp, en så kallad pokéboll, som Rosita med högerfingret slungar mot fågeln. Hon träffar och fågeln är nu fångad i bollen.

Annons

— Det vore ju såklart kul om jag lyckades få tag i Pikachu. Han är en väldigt stark pokémon, särskilt när man utvecklar den.

Promenaden fortsätter och Rosita berättar att bland annat vid Stortorget finns ett gym. Det är man tränar sina infångade pokémon, möter andra spelare i strider eller helt enkelt bara umgås med andra.

Titt som tätt vibrerar Rositas telefon och de små, virtuella varelserna visar sig. Oftast på trottoaren eller intill vägen, men den plats som får mig att höja på båda ögonbrynen är inne på Willys.

Intill hyllorna med bindor och trosskydd stöter vi på en pokémon. En spearow, förklarar Rosita för mig.

— Det mest udda stället jag hittat en på är hemma hos mig själv, i min egen lägenhet. Det var dessutom en rare, en butterfly.

Pokémon-meet up

Utöver det nyfunna intresset för Pokémon GO är Rosita engagerad inom föreningen Vetlanda cosplay. Då och då arrangeras meet ups, där cosplayare från andra orter eller län träffas för att umgås.

Tror du att Pokémon GO-meet ups, exempelvis på Höglandet, kan bli något?

— Ja, och jag har hört att det redan ordnats något sånt i Stockholm, säger hon, och fortsätter:

— Jag tror det skulle vara roligt att träffa andra härifrån för att strida med sina pokémon, visa upp vilka man samlat in hittills eller bara för att umgås med andra som gillar spelet lika mycket som en själv.