Det var med en del humor och glimten i ögat som Mohamad Al-Hindi berättade om sina första år i Sverige. Hur han tog sig an skolan och försökte lära sig ett helt nytt språk.

Mohamad, hans mamma och syster kom till Sverige 2003, då var han 17 år. Det var problem med att söka asyl. Det visade sig senare att det skulle ta nio år innan de fick permanent uppehållstillstånd. En del av det som hände under dessa år berättade han om i sitt sommarprat.

Läste från fel håll

Han och familjen bodde i Ekenässjön när de kom till Sverige. Mohamad kommer från Saudiarabien, är statslös palestinier men hemmahörande i Syrien och hans mamma är Syrisk medborgare.

När Mohamad kom till Sverige hade han börjat andra året på gymnasiet. Men nu skulle han börja i en ny skola och han kunde inte direkt börja på gymnasiet.

— Det var inte så lätt. Jämfört med Sverige så läste jag från fel håll och höll boken på fel sätt. Innan jag kunde börja på gymnasiet var jag tvungen att få godkända grundskolebetyg. Så jag började i årskurs 8, berättar han.

Inte på latsidan

Annons

När han hade gått ut årskurs 8 hade han godkänt betyg i bild och i matematik.

— Språket var mycket svårt att lära sig. Vi förstod inte varandra. Jag och kompisarna fick använda ordböcker för att försöka förklara vad vi menade när vi pratade. Jag fick lära mig ord för ord. Jag kunde inte heller någon engelska.

Han ville börja på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och låg därför inte på latsidan i skolan. Han slutade årskurs nio med väl godkänt och mycket väl godkänt i de flesta ämnena. Han fick ett diplom där han utnämndes till skolans raket.

— När jag började lära mig att prata svenska så ville jag prata som alla andra, småländska. Jag bryter fortfarande lite grann. Jag fick en gång sitta kvar i skolan med en lärare som skulle lära mig u-ljudet genom att säga "du". Det är ett ljud som vi inte använder på samma sätt i arabiskan.

"Stolt över bakgrund"

Mohamad kom in på naturvetenskapsprogrammet och skulle ta studenten 2008. Men fick då beskedet om att de skulle utvisas, två månader innan han skulle ta studenten.

— Då ordnade man en manifestation här i Vetlanda där cirka 1 000 personer protesterade mot beslutet. Jag är mycket tacksam mot Vetlandaborna.

Han kom tillbaka, tog studenten. Har pluggat på tekniska högskolan i Karlskrona. Numera arbetar han som planerare på tekniska kontoret på Vetlanda kommun.

— Jag är stolt över min bakgrund. Det är den som har tagit mig hit där jag är i dag.