— Det här kommer att sätta Vetlanda på kartan, säger Sheena Skoglund, reporter på Vetlanda-Postens redaktion och den som kläckte idén i höstas.

Fakta: Visionspalatset

Mellan 22-28 maj, på torget i Vetlanda, är det dags för det Visionspalatset.

Där samla..

Fakta: Visionspalatset

Mellan 22-28 maj, på torget i Vetlanda, är det dags för det Visionspalatset.

Där samlas ett antal Vetlandabor som tillsammans dagligen arbetar kring och formar de visioner om Vetlanda kommun som ni läsare lämnar in.

Varje dag är det späckat schema: nya visioner för deltagarna att jobba med, besök av lokal- och riksprofiler samt flertal kringarrangemang i form av lokal musik, konst, teater, med mera.

Allt detta kommer sändas live på Hallpressens alla sajter.

En idé som går ut på att personer under en veckas tid, är placerade i ett hus på torget, får uppgifter att jobba med och presentera lösningar. Allt med en lokal touch förstås. Och allt dokumenterat av Vetlanda-Posten som livesänder hela dagarna.

Utöver idéskapandet ska det hända massor med saker. Kring och i huset. Gäster dyker upp under hela veckan och det blir massor med kringarrangemang. Ett samarrangemang mellan Vetlanda-Posten och Tillväxt Vetlanda.

När Cecilia Hjort Athler fick idén presenterad för sig första gången föll hon pladask och insåg det unika i den.

— Eftersom jag själv är något av en idéspruta så gillar jag kreativa människor och idéer. Det här är ett sätt för Vetlanda att sticka ut. Vi vill gärna vara nytänkande, säger Cecilia Hjort Athler.

Hon menar att Vetlanda nu har chans att lyfta det man är bra på och göra det ännu bättre. Hon och Sheena Skoglund har träffat styrgrupper och arbetsgrupper men också kommunledningen och kommunala tjänstemän för att presentera Visionspalatset. Oftast blir det helt tyst i början.

Annons

— När jag frågar vad de tycker svarar de att idén är sjukt galen och udda men också helt underbar, säger Sheena Skoglund.

När väl förslaget lagts fram ställdes de inför den största utmaningen - att hitta ett hus att placera på torget. Nu gick det smidigare än hon kanske kunnat hoppas på. Myresjöshus vd Joakim Henriksson gillade nämligen idén när han fick den presenterad för sig och lovade att ställa upp med ett hus.

— Folk kanske förväntar sig ett palats, men palatset finns inne i folks huvud. Det är där visionerna ska formas, säger Sheena Skoglund.

Vetlanda kommun är positiv till projektet men det kommer inte kosta skattebetalarna en krona, enligt Cecilia Hjort Athler. Sponsorer har redan tackat ja för att finnas med när det gäller leveranser av mat, möbler med mera.

— Allt finns ju redan i Vetlanda. Företag, föreningar, privatpersoner... Det enda som behövs är idéer och engagemang, säger Sheena Skoglund.

Kanske förs tankarna till ett Big Brother-hus på torget, men här handlar det inte om konspirationer och elakheter.

— Det här är kärlek, fantasi, glädje och passion. Vi ska göra det bra tillsammans, säger Cecilia Hjort Athler.

Fotnot: Vet du vem som skulle platsa i Visionspalatset eller har du tankar och idéer om vad som bör diskuteras. Mejla till visionspalatset@smt.se eller gå in på facebook.se/visionspalatset.