– Marknaden startade som ett Leaderprojekt. Sen har marknaden levt vidare och vuxit. Det är en lantlig marknad, berättar Märtha Andersson i Asbys Aktivitetsgrupp.

– Det blir mycket mat och annat som passar i skördetid. Men marknaden ska passa alla, så det finns inslag av ”happening” också, fortsätter hon.

Starkaste man

Under lördagen, den 15 september, ska bygdens starkaste man koras genom flera olika kraftprov.

– Det är sju tävlande som gör upp om titeln om bygdens starkaste man i år, berättar Märtha Andersson.

– Till exempel ska de bära lastbilsdäck och kasta öltunnor över en ribba som är fyra meter över marken. Det är inga tävlingsmoment som vem som helst klarar av, säger Andersson.

I en annan tävling gäller det för deltagarna att få den finsmakande juryn att falla för just deras paj.

– Den som bakat den godaste äppelpajen vinner. Juryn avgör vilken paj, av de bidrag som lämnats in, som tar hem segern. Sen får de som vill köpa en liten bit av pajen och smaka, så länge det finns kvar, säger Märtha Andersson.

Nödlösning finns

”Koskitabingo” är en annan programpunkt under marknaden.

Vad är ”koskitabingo” för något?

– Vi har en ko som går i en inhägnad. Marken i inhägnaden är uppritad i rutor. Sen får man vänta tills kon – förhoppningsvis – skiter och se vem som vinner bingot, säger Märtha.

Annons

– Vi hoppas alltså på en komocka, fortsätter hon och skrattar.

Skiter inte kon inom utsatt tid finns det en nödlösning på hur tävlingen ska avgöras, avslöjar arrangören.

Trollkarl och speedway

Ett antal marknadsknallar kommer att finnas på plats under lördagen. Kommunens unga talanger i musikskolan ska underhålla med sång och musik, men det blir även uppträdande av trollkarlen Magic Kjell. Dessutom ska en tävling om bygdens största och vackraste pumpa avgöras.

Motorintresserade i alla åldrar kommer att kunna roa sig under dagen. Bland annat ska veteranmotorer och lastbilar visas upp och Speedwaymuseet hålla öppet.

– Det blir förarbesök både av förare som kör nu, som visar upp sina Speedwaycyklar, och av veteraner som har kört tidigare, berättar Märtha Andersson.

Även andra museer samt affärerna i bygden kommer att hålla öppet under marknadsdagen.