Vad är det som pekar på att det är Tranås äldsta hus?

— Jag har inte gjort så många efterforskningar, men det är byggt 1748 och mig veterligen så finns det inget boningshus inne i Tranås som är äldre, berättar mäklaren Patrik Ekman, Svensk Fastighetsförmedling.

Hur ofta kommer den här typen av objekt ut på marknaden?

— Jag har nog aldrig sålt något liknande. Det finns många fina hus i Tranås, men det här är lite i en klass för sig av de hus som jag har sålt.

Genomtänkta rum

Annons

Ekman berättar att många äldre hus kan ha en lite jobbig planlösning, med små rum och genomgångsrum utan funktion. Men så är det inte i den här villan, som kallas Åsvallehult.

— Trots att det är så gammalt så känns huset modernt och genomtänkt med stora representativa rum. Sedan är givetvis det centrala läget väldigt trevligt, vid Svartån. Ovanligt också att man har fiskerätt så att man kan fiska kräftor. Ska man ha sjön Sommen så får man lägga till fem miljoner.

”Inte förvånad”

Huset lades ut på måndagskvällen och flera har redan anmält sitt intresse inför kommande visningar.

— Ja, det är ganska många som har visat sitt intresse och jag är inte förvånad. Jag har sålt en hel del andra äldre, charmiga hus och tror att många kunder därifrån också kommer att vara intresserade av detta.

Villan har en boyta om 211 kvadratmeter och har ett utgångspris på tre miljoner kronor.