Totoro och Iron Man, har du träffat dem någon gång? Om inte annat har du chansen att göra det på Eksjö stadsbibliotek den här veckan. Eller ja, i alla fall kan du hälsa på modeller av dem och samtidigt spana in kläder, rustningar och detaljer från andra populärkulturella karaktärer då Vetlanda Cosplayförening dragit med sig en del av sin samling till grannstaden.

– Det handlar egentligen om gemenskap och skaparglädje, förklarar föreningens ordförande Alexander Segerblom, som för övrigt håller ett föredrag på biblioteket på temat efter lunch på fredagen, när han ombeds förklara tjusningen med cosplay.

Att skapa från inget

Det finns garanterat hur många Eksjöbor som helst som vill passa på att få en glimt av Iron Man när han nu besöker Eksjö.
Foto: Privat

Cosplay går ut på att klä ut sig till olika karaktärer, agera som dem och också skapa dräkterna.

– Det är hobby och hantverk, att skapa något från ingenting. Vi samarbetar också med andra föreningar, gör olika evenemang och åker runt och går på olika event, berättar Alexander vidare om de tiotalet medlemmar föreningen i Vetlanda har i dag.

En annan av fördelarna med cosplay, förklarar han, är att det är öppet för alla.

Inga begränsningar

– Jag tycker att cosplay kan vara för alla, det finns egentligen inga begränsningar. Alla är välkomna oavsett kön, ålder, sexuell läggning eller ursprung.

– Det är väldigt populärt i USA och Japan men i Sverige växer det och blir större hela tiden. Varje sommar hålls till exempel ett convent i Linköping som drar omkring 16 000 besökare varje år, säger Alexander.

Annons

Utställningen på biblioteket, som sker i samarbete med NBV, pågår en bit in i nästa vecka innan den även visas i NBV-lokalen i Eksjö nästa torsdag.

NBV