Det var under fredagen som sju av Albert Johanssons barnbarn träffades för en lite annorlunda kusinträff. Med målet att få veta lite mer om Albert och hans verk Myresjöhus blev Sven-Gunnar Skirmark, författaren av Myresjöhusboken, inkopplad.

— Jag blev kontaktad i vintras om att barnbarnen ville komma till Myresjö för att se sin farfars och morfars verk. Min roll som värd har varit att ordna att de får se så mycket som möjligt av verket som det ser ut i dag, säger han.

— Väldigt kul och positiv grej för mig att få göra, även företagsledningen har varit mycket positiva till den här kusinträffen.

Annons

De sju kusinerna fick en visning av husfabriken, kontoret, sågverket och Myresjö gamla kyrka.

Kusinerna kommer från spridda håll i landet, de flesta från Stockholmsområdet men en och annan skåning finns också med i gruppen.

— Vi har aldrig träffats i den här konstellationen och det är väldigt kul. Dels att få träffa kusinerna men också att få se fabriken, jag har aldrig sett morfar Alberts verk, säger Anders Hultkvist.

För den äldsta i samlingen kusiner, Lena Järnland som numera bor i Båstad, känns det som att komma hem och hon minns när kontoret såg helt annorlunda ut.

— Jag har bott här. Vi bodde på övervåningen och kontoret låg på undervåningen, berättar hon.

År 1927 grundade Albert Johansson Myresjöhus. I dag ingår företaget i Obos Sverige och är en av Sveriges äldsta hustillverkare. Albert, som gick bort 1959, har nio barnbarn.