Inbrottet i Nässjövillan skedde i början av december förra året. En granne till villaägarna upptäckte att det låg saker– bland annat en kompressor, en tom verktygslåda och en yxa – vid tomtgränsen. När han tittade in till grannen stod dörren på vid gavel. Det konstaterades snabbt att det varit inbrott på platsen.

Ägaren kontaktades, så också polisen.

Villan var vid tillfället under renovering. Vid inbrottet stals bland annat verktyg som hantverkarna hade lämnat kvar på platsen, men även saker som tillhör familjen som normalt sett bor i villan.

Hela huset hade genomsökts av tjuvarna.

”Gods till ett icke ringa värde stals”, står det i åtalet som väckts mot duon.

Avslöjande skoavtryck

Åklagaren anser att stölden bör bedömas som grov eftersom duon tagit sig in i en bostad. I polisförhör nekar kvinnan helt till anklagelserna om grov stöld, medan mannen gjort några medgivanden. Varken mannen eller kvinnan har kunnat förklara hur delar av det tillgripna godset hamnat i deras bostad samt i bilen som kvinnan stal några dagar före villainbrottet. Möjligen kan godset som hittades i bilen ha legat där när kvinnan stal bilen, funderar hon under ett polisförhör. Polisen konstaterar dock att stöldgodset försvann från villan efter att bilen stals.

En annan besvärande omständighet för kvinnan kan vara att polisen hittat skoavtryck vid villan där inbrottet skedde. Skoavtrycken stämmer väl överens med hur kvinnans skor ser ut och har enligt polisen ett speciellt kännetecken på hälen. Under polisförhören uppgav kvinnan att skoavtrycket är ”liknande”, men att hon inte har varit vid villan.

Annons

Förhörsledaren frågade även kvinnan om hon kan ”ha glömt bort händelserna på grund av sin påverkan av narkotika”. Kvinnan har dock svårt att tänka sig att hon skulle ha glömt bort allt som beskrivits för henne. Såvitt hon vet har inte heller hennes sambo varit på platsen.

50-tal stulna saker

Mannen förnekade först att han gjort sig skyldig till brott. Han hade ingen aning om hur godset hamnat hos dem. Men under ett av de pågående polisförhören ändrade han delvis sin berättelse. Detta efter att polisen hittat skoavtryck vid villan, där inbrottet skedde, som stämmer överens med avtrycken som blir efter mannens skor.

Mannen erkände då att han varit inne i den aktuella villan, att han tog sig in genom en olåst dörr och tillgrep gods i form av diverse verktyg. Han stal ingenting annat, enligt egen utsago. Den inställningen vidhöll mannen även efter att polisen upplyst mannen om att det anträffats i runda slängar 50 stulna saker av olika slag i hans egen bostad.

Mannen anser dock inte att det handlar om en grov stöld eftersom familjen som bor i villan inte var hemma när han gick in genom den olåsta dörren.

Lurades på internet

Ett stort antal andra brottsmisstankar riktas också mot den misstänkta kvinnan, som är i 30-årsåldern, och hennes några år äldre sambo. Listan över brott som duon misstänks ha begått är betydligt längre än den grova stölden. Kvinnan är bland annat misstänkt för bedrägeri. Efter att ha fått kontakt med köpare över internet ska hon ha slutit avtal om försäljning av skor och andra varor som hon sedan inte levererade. Enligt åtalet lurade kvinnan fyra personer att föra över pengar.

Kvinnan är även misstänkt för flera narkotikabrott och en stöld av bland annat hygienartiklar i en butik i Uddevalla kommun samt stöld av en plånbok på Träcentrum skola i Nässjö. Hon misstänks också för två tillgrepp av bilar. I det ena fallet kan det dock vara tal om en annan brottsrubricering, anser åklagaren, som nämner olovligt brukande som ett alternativyrkande.

Många brott på två veckor

Mannen, som är i 35-årsåldern, är misstänkt för flera fall av narkotikabrott samt för att ha haft två yxor och en kniv på allmänna platser, trots att det inte var befogat. Han misstänks också för att ha stulit en surfplatta och en mobiltelefon, till ett sammanlagt värde av cirka 9 500 kronor, från en privatperson. Stölden ska ha skett på biblioteket i Nässjö den 4 december förra året. Noterbart är att brotten som mannen misstänks för ska ha begåtts under ett par veckor i slutet av november och början av december förra året.

På fredag ställs paret inför rätt i Eksjö tingsrätt.