Det var i november förra året som Telia i ett pressmeddelande gick ut och berättade att Telia tänkta gräva ner fiberledningar i Holsbybrunn och Kvillsfors, erbjuda bredband till 400 respektive 215 hushåll.

— I Kvillsfors har många kunder tackat ja och det är jätteroligt. Volymen som tackat ja utgör ett underlag som gjort att vi bestämt oss för att bygga där, berättar Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Hon vill inte gå in på hur många som tackat ja.

— I Kvillsfors börjar vi gräva i slutet av april månad. Kunder kan fortsatt beställa i området fram till 30 maj.

Annons

Kostnaden att ansluta sin villa till fibernätet är 21 900 kronor fram till 30 maj. Samtidigt har Njudung Energi aviserat att de kommer erbjuda fiber i Kvillsfors. I kommunens tätorter är kostnaden 7 500 kronor under en begränsad kampanjperiod.

— Det går aldrig att jämföra olika leverantörer rakt av. Olika leverantörer inkluderar olika saker, exempelvis grävning till på den egna tomten eller inte. Man måste titta på vad som ingår i den ena leverantörens tjänster och i den andra. Man kan inte ta två offerter och titta på slutsumman rakt av, det är oerhört viktigt, säger Inger Gunterberg.

Att en konkurrent i form av Njudung Energi nu går in i samma område påverkar inte beslutet att bygga bredband i Kvillsfors, enligt henne.

— Det råder lite fiberfeber i Sverige just nu. Telia satsar miljarder på att bygga ut fibernätet men det är en konkurrensutsatt marknad. Av landets 290 kommuner så har 200 egna stadsnät. Men konkurrens är bra för kunderna.

Hur bunden är man som kund av ett avtal som skrivits på?

— Först och främst ska man som sagt gå in och titta på vad man får för pengarna och inte bara titta på slutbeloppet.

Men om man inte är nöjd och vill bryta avtalet?

— Har man tecknat ett avtal så har man alltid ångerrätt, men om den har löpt ut så kan man därefter bryta kontraktet. Det kostar 7 300 kronor eftersom vi upparbetat kostnader. Då har man oftast gått långt in i processen.