En av kårerna som är på plats på Rinkabyfältet utanför Kristianstad är Korsberga scoutkår. När tidningen får tag i några deltagare är de och badar i havet. Det gäller att passa på när det är sol och hett på fältet. Var femte minut har bussarna gått till och från lägret med badande scouter.

— Det är 2 500 scouter här och badar nu, berättar kårordförande Anna Gustafsson.

Annie Stenhag, 12 år, konstaterar att det är kul men väldigt mycket folk på lägret.

— Det bästa är nog att träffa nya kompisar, säger Annie som lagt till några på snapchat.

Jo, mobiltelefoner har många deltagare med sig. Men hur funkar det i ett stort scoutläger som byggts upp med slanor och rep, att förse så många med el till telefonerna?

— Man har powerbanks med sig och solcellsladdare, svarar Lovisa Gustafsson, 16 år och dotter till Anna.

Annons

Dessutom kan man lämna in sin telefon och mot en mindre avgift få den laddad. I caféerna är det gratis wifi och Lovisa berättar att hon har wifi ända in i tältet.

Samtliga deltagare är indelade i små byar. Korsberga scoutkårs by, som fått namnet Nya Småland, har 80 deltagare från sju olika kårer. Utöver Korsberga ingår Forserum, Eksjö, Nässjö, Krokek (Västergötland), Värnamo och Skillingaryd.

— Upptäckare, äventyrare och utmanare i olika åldrar, berättar Anna Gustafsson.

Varje by lagar maten gemensamt och man hjälps åt med diskning, vattenhämtning och sopsortering.

— Under måndagen lagade vi korv stroganoff och pasta. Det gick åt 12 kilo falukorv och åtta kilo pasta.

Hela lägret är som en liten stad med ett nav i mitten. Olika åldrar har olika aktiviteter. De tre ledorden för årets jamboree är ”öppenhet, medskapande och självkänsla”.

Som scout lever man nära naturen men under ett sådant här stort läger så blir det lite annorlunda mot mindre läger. Maten lagas med hjälp av gasol för att undvika bränder men det blir en del lägerbål ändå, med sång och aktiviteter runt eldar.

— Det är väldigt härligt att träffa nya människor, kul att se deltagare från andra länder. Det är 34 nationaliteter representerade här, säger Lovisa Gustafsson som bytt scoutmärke med en scout från Storbritannien.

— På invigningen i söndags var Go Royal här och sjöng ”Swedish fika” här inför 11 000 scouter. Det var häftigt. Det är ett väldigt roligt scoutläger med en massa olika aktiviteter. En kväll hade vi nattvandring fram till tre på natten. Sedan var jag uppe klockan åtta igen. Man orkar, eftersom det är så roligt. Och idag har vi kört såphockey. Gillar man naturen och nya utmaningar, då ska man vara scout, säger hon.