I juli månad öppnar en ny tandläkarmottagning i Vetlanda. En av personerna tillika delägarna som står bakom den nya mottagningen, Tandvårdshörnan, är tandläkaren Christina Berglund. Hon tillsammans med sex andra kommer att driva och arbeta på mottagningen. Christina berättar om hur idén till Tandvårdshörnan föddes.

– Efter det att jag slutade arbeta på Folktandvården här i stan jobbade jag i Kronoberg ett tag. Det fungerade men blev krävande i längden eftersom jag bor i Vetlanda och då tvingades pendla samt vara ifrån min familj mer, säger Berglund.

Välkomnat besked

Folktandvården som drivs i Region Jönköpings regi är bristfällig. I dagsläget är personalstyrkan kraftigt begränsad. Av den anledningen har man tvingats att prioritera samt säga nej till nya patienter. Det i sin tur har lett till att många istället söker sig till privata aktörer. På grund av de inte har samma kapacitet kan inte de heller ta emot fler. Öppnandet av en ny tandläkarmottagning har därför välkomnats av Vetlandaborna. Christina Berglund berättar att många redan har visat sitt intresse. Framförallt är det tidigare klienter från Folktandvården som har valt att söka sig till Tandvårdshörnan.

– Folktandvården ligger tre år efter med sina kallelser. Många vuxna som har vänt sig till oss uppger att de inte har varit på undersökning på flera år, berättar hon.

Framtidsutsikter

Det är svårt att se att lokalen som Tandvårdshörnan kommer att husera i tidigare har varit en revisionsbyrå. Ombyggnadsprocessen som Byggbolaget är ansvarig för, har varit omfattande och pågått sedan i höstas. Nu är det bara smådetaljer som ska fixas till innan man kan ta emot dem första klienterna.

Annons

– Så fort lokalen var våran började jag planera hur vi skulle kunna få ut så mycket av den som möjligt. Nu när vi är i princip klara är det faktiskt inte alls mycket som avviker från grundskissen. Trots att lokalen bara är 180 kvadratmeter har vi lyckats utnyttja den på bästa sätt så att den ändå känns stor och rymlig, berättar Christina Berglund.

Christina och hennes kollegor ser fram emot öppningen samtidigt som de redan har siktet inställt på framtiden.

– Vi på Tandvårdshörnan vill lägga vårt huvudfokus på högkvalitativ allmäntandvård för både barn och vuxna. Förhoppningsvis kommer vi ha en fast patientstock på 4000-5000 patienter redan om ett par år, klargör hon.