Vi konsumerar prylar, möbler och kläder på ohållbara nivåer. Visst behöver vi många saker hemma, på jobbet och i skolan men shopping har också blivit ett intresse i sig och vi lägger mer tid och energi på konsumtion. Åtta av tio svenskar tycker att de spenderar för mycket tid och energi på konsumtion.

Om vi använder lite mindre tid på att köpa nya saker skapar vi mer utrymme för att ta hand om och laga det vi har. Skor får ett längre liv om du gör rent och fettar in dem. Soffor lever längre om de dammsugs. Frysskåp som frostas av drar mindre energi. Fixa till och ge ditt favoritplagg ett längre liv och sköt om en sak du gillar. Skaljackor och träningskläder utan stretch kan man laga med smarta lappar som stryks på hålet. Lapparna finns i sybehörs-, hobby- och outdoorbutiker. Jeans lagar man genom att klippa en tyglapp och sätta på insidan av hålet. Förstärk med sicksackstygn över och runt hålet eller sy för hand med nål och tråd.

Det finns även ett Rep-avdrag som gör det billigare att reparera vitvaror i hemmet.

Vårda, reparera och använd dig av kunniga hantverkare och miljöhjältar som till exempel skomakare, mobilreparatörer och elektronik fixare.

Vi hoppas att du liksom vi vill haka på den nya trenden att fixa istället för att kasta. Vi har ju inte fyra utan ett jordklot.

Annons

Naturskyddsföreningen, Vetlanda