Rymden är ett spännande område där det alltid händer något nytt och där inte alla frågor kan besvaras. Som hur många svarta hål det finns i rymden, till exempel. I tvåornas klassrum hänger egenhändiga rymdraketer från taket och på väggarna finns vårt solsystem avbildat med alla planeter. Där hänger också affischen med alla frågor som eleverna själva ville ha svar på under temaveckorna. Många svar har de fått, men alla kan varken fröknarna Lill Martinsson och Jenny Strandh eller forskare svara på.

— Den här morgonen vaknade jag till nyheten att en känd rymdforskare, Stephen Hawking, hade dött, berättar Lill Martinsson apropå aktuella nyheter.

Annons

Det är som om eleverna hittar rymdnyheter lite extra nu, när de pratar om ämnet. Eleverna i tvåan har på nytt samlats i klassrummet efter att tillsammans med treorna ha framfört delar av rymdmusikalen ”Hallå rymden- hej spejs”. De har bland annat bjudit på sångerna ”Jag är en astronaut”, ”Rymden tar aldrig slut” och ”Sambalans” och däremellan serverat skolans elever allehanda fakta, som att solen är stor som en fotboll och jorden liten som ett gruskorn, jämförelsevis. Föräldrar och syskon fick se föreställningen kvällen innan.

Om man tycker det är svårt att hålla koll på planeterna så finns tipset att lära sig sången ”Planetvisan” utantill. Den kan tvåorna och treorna på skolan.

Vill bli astronaut

— Jag vill bli astronaut. Den första svensken att komma till månen, säger Colin Rudelius som går i tvåan.

Isabell Nyberg tycker att Jupiter är en häftig planet.

— För att den har så coolt namn.

Elsa Hansson går i tvåan och hon tycker det är coolt med svarta hål.

— Man vet inte vad som händer om man sugs in. De skapas om stora stjärnor kollapsar, berättar Elsa som också gillar rymdsångerna de lärt sig i skolan.

Allt material om rymden har de samlat i häftade böcker. De har också tillverkat stjärnkikare där man får se olika stjärnbilder uppenbara sig.