Då och då ser man skyltarna i butiken, där de söker efter personal. Emelie Fridsäll är ny butikschef på Vero Moda och hon är just nu ute efter rätt person som kan tänka sig en halvtidstjänst. Rekryteringen sker på sociala medier och en lapp finns vid kassan. Hon har precis gått ut med ansökan och kan inte säga om det finns något intresse eller inte.

Men inom handeln i Vetlanda talas det nu mycket om svårigheterna att rekrytera folk. Vi befinner oss i en högkonjunktur där både industrin och kommunen söker efter folk. Heltidstjänster och fast månadslön kan kanske locka mer än deltid inom handeln.

— Man måste verkligen brinna för serviceyrket, säger Emelie Fridsäll som gick handelsprogrammet, fick praktik på Vero Moda i Vetlanda och som 26-åring nu är butikschef.

— Det här är mitt drömjobb, säger hon och skiner upp.

Det handlar inte bara om ”att stå i butik”.

Annons

— Man måste vara social, i alla fall i en klädbutik samt vara intresserad av kläder och mode. Jag älskar att jobba i klädbutik. Det är min dröm så jag är på rätt ställe, säger hon.

Tar in pensionärer

Monica Alkeberg på Parfymeriet säger samma sak. Hon kan inte bara ta in någon när hon ska ha semester. Vikarien måste kunna både parfymer och smink. Därför blir det oftast att hon tar in en pensionerad, tidigare medarbetare när hon tar ledigt. Praktikanter från Handelsprogrammet är guld värda, då ser hon om någon passar för yrket och kan ställa upp om behovet skulle finnas. Hon kan dock se vissa saker som borde förbättras, som det här med att passa tider och inte hoppa av ett inbokat pass med kort varsel.

Diana Bergqvist, butikschef på Kicks, tycker att arbetsmoralen har blivit sämre.

— Det är många unga som inte är arbetssugna. De vill inte jobba helger. Det är inget driv i folk. Jag vill ha någon som brinner för butiken och söker folk med driv, säger hon.

Är det inte lätt att säga om man själv är butikschef?

— Jag brann för butiken också innan, svarar hon.

Diana Bergqvist säger att hon hellre anställer äldre än ungdomar. Problemet är bara att de som är lite äldre helst vill arbeta mer än deltid.

Jessica Stein är butikschef på Glitter sedan en vecka tillbaka och hon hör också snacket om att unga butiksbiträden som inte har det driv som Diana eftersöker. Om unga som kan ringa en timme innan de ska vara på arbetet och säga att de inte kan komma. Just nu har hon de anställda hon behöver och hon har också vikarier till sommaren.