— Drönare är inte bara framtid. Drönare är nutid och därför ska vi använda dem i skogsbruket i dag, slog skogsvårdskonsulent Anton Holmström fast redan i inledningen av torsdagens skogskväll i Missionskyrkan i Vetlanda.

Han leder just nu projektet Drönare – inspiration till grön innovation som delfinansieras av Landsbygdsfonden genom Leader Linné Småland och Skogsstyrelsen.

Sävsjö och Vetlanda kommun ingår som ett projektområde, likaså Värnamo och delar av Kronoberg.

Skogskvällen är en av de inspirationsträffar som anordnas för att beskriva drönarens användbarhet och fördelar.

— Drönarna kompletterar den information vi får via laser, satellit och flygfoton. Med drönarna kommer vi närmare och det går snabbare, vi får informationen vi behöver direkt, sa Anton Holmström.

Värvar testpiloter

Tanken med skogskvällen är att några av deltagarna ska anmäla sitt intresse för att testa drönare i fält tillsammans med grannar eller kollegor på deras fastigheter eller företag.

— Vi har köpt in ett antal skoldrönare som vi kommer med och handleder er under två timmar, förklarade Anton Holmström upplägget och fortsatte:

— Samtidigt är vi angelägna om att fånga upp era frågor, idéer och klagomål kring drönarna.

”Vi driver på”

Annons

Synpunkterna ställs i ett tredje steg samman och redovisas vid två innovationskonferenser där representanter för teknikföretag, forskare och tillverkare är med.

— På det viset ska vi vara med och driva på tekniken så att den anpassas för oss i skogsbruket. Vi kan inte låta det ta tio år för dem att utveckla tekniken. Det ska ta högst två år att få riktigt bra drönarteknik för oss. Det ska gå fort och därför driver vi på detta.

Med tanke på hur billig en drönare är finns ingen anledning att låta bli att använda den, framhöll Anton Holmström.

— Drönaren kan upptäcka nollytor som missats och där inget växer. Likaså blir det lätt att hitta kvarglömt virke innan det gått för lång tid. Och alla har vi väl varit med om att upptäcka ytterligare en rotvälta och ytterligare ett träd angripet av granbarkborre just när vi var klara. Det finns alltid ett nytt träd någonstans och med drönaren är de lätta att upptäcka.

Tjänar in sig själv

På det viset betalar sig den relativt lilla kostnaden snabbt, menade Anton Holmström.

— Med hjälp av drönare går det att öka produktionen och samtidigt bli ännu bättre på miljöhänsyn och hänsyn till kulturvärden.

Saga Fogelberg och Robin Jacobsson, båda skogskonsulenter hos Skogsstyrelsen i Vetlanda, var också på plats. Båda har testat drönare och ska inom kort även börja använda tekniken mer aktivt.

— Tanken är att vi ska ha drönare i tjänsten. Vi är precis som övriga här i kväll nyfikna på att upptäcka användningsområdena, sa de.

Innan mötet startade tog sig Torbjörn Eckerby, Repperda, tillsammans med Axel Sandahl, Ny skog i Småland AB, och Fideli Sandahl, Sveaskog, en titt på några av drönarna och de drönarfoton som fanns utställda.

— Jag har testat drönare och ser fördelar i att upptäcka vindfällen, röjningsbehov och inventera föryngringar, sa Axel Sandahl.