För den som trivs bland stickor, garnnystan, färdiga koftor och pågående projekt kan lördagen den 16 september komma att bli något alldeles extra. Då är det nämligen dags för ”Hela Sävsjö stickar” på Sävsjö bibliotek.

— Det finns ett väldigt stort stickningsintresse i kommunen. Bara inom Medborgarskolan har vi sju stickkaféer utspridda över kommunen. Vissa medlemmar deltar till och med i flera kaféer, säger Birgitta Andersson på Medborgarskolan.

Det stora intresset väckte tanken att det vore kul att lyfta stickningen och ge fler chans att bli inspirerade. Resultatet blev en utställning med verk av både stickkaféernas medlemmar och utomsocknes hantverkare.

Bland annat kommer två vandringsutställningar att visas tillsammans med de lokala alstren.

Annons

— Tanken var att utställningen skulle hållas i konstföreningens lokaler, men eftersom de står utan konsthall för tillfället kommer utställningen att hållas på biblioteket, säger Birgitta Andersson.

Garnförsäljning

Under lördagen kommer stickningsintresserade att kunna få tips och idéer till nya alster. Det kommer också att finnas garnförsäljare på plats i biblioteket för den som är intresserad.

— Man kan aldrig få för mycket garn, säger Ywonne Gill och får medhåll från de andra i projektgruppen.

Det var Ywonne Gill och Barbro Eckerbom som startade det första stickkaféet i Sävsjö kommun för drygt tio år sedan.

— Det som är så bra med ett stickkafé är att man träffas på ett kafé eller annan lokal. På så sätt slipper man stressen över att städa, laga mat och underhålla som kommer med de klassiska syjuntorna, säger Ywonne Gill.

Under lördagen kommer det även sitta ett antal medlemmar ur stickkafégrupperna på biblioteket för att sticka och dela ut råd till de som kanske har fastnat i något evighetsprojekt.

— Eller så kan man bara ta med sig sin stickning och slå sig ner ett tag, säger Birgitta Andersson.