Mikael Sterner, som uttryckligen varit emot all sorts samarbete med SD, förvånade nog många när han i en insändare den 8 januari skrev att han nu var beredd att samverka med SD för Sävsjö kommuns bästa.

"Tiden är mogen för dialog med SD om regionfrågor som berör landsbygd och livskraft i alla kommunändar. Så starkt som stödet är för SD i de södra kommundelarna kan det inte från min sida ignoreras. Jag är beredd att lyssna och samverka med SD för att utveckla den södra kommundelen" skriver han i insändaren.

Sedan insändaren publicerades har Mikael Sterner fått en del reaktioner, bland annat från länsförbundet som klargjort sin ställning – Liberalerna kommer inte samarbeta med SD.

Annons

Mikael Sterner säger till tidningen att han respekterar länsförbundets ställning och att det inte finns någon konflikt mellan honom och partiet. Hans intentioner är att vända trenden i de södra delarna av Sävsjö kommun.

— Intentionen var att SD ska klargöra sin ståndpunkt för hur de vill förbättra i synnerhet de södra delarna av kommunen. De har en stor representation men det är oklart vad de egentligen tycker. Det vore bra om de kunde redovisa sin plan. Det är något jag tycker samtliga partier behöver göra men i synnerhet SD.

Hur har folk reagerat efter insändaren?

— Hittills har jag mest fått reaktioner från SD-sympatisörer som är tacksamma att det inte bara sprids glåpord. Men jag är överens med partiet om att det inte kommer bli något samarbete.

Du har ju själv länge sagt att samverkan med SD inte är möjligt, varför öppnade du ändå för det?

— Jag tycker det är viktigt att man tittar på lösningar som är för kommunens bästa. Ingen har alla svar och jag hoppas detta visat lite på de problem som måste lösas i landsbygden. Det vore bra om vi kunde hitta en väg att få in de många invandrare, i synnerhet från Syrien, som har varit företagare i sina hemland till ett eget företagande här.