Linda Brevitz, tidigare ordförande i HV71:s supporterklubb North Bank Supporters, var på plats i Karlstad och såg Färjestad slå HV med 10 i lördags. Hon hörde dock inte själv den hånfulla ramsa som ska ha sjungits efter matchen.

– Det ska ha varit ett fåtal individer, det är det viktigt att påpeka, som började sjunga ramsan ungefär tio minuter efter att matchen var slut. Då hade de flesta andra lämnat läktaren, och de som sjöng blev också snabbt nedtystade, säger Linda Brevitz.

En beklaglig händelse som hon ser som ett tydligt tecken på att samhället har blivit hårdare. Men också en påminnelse om hur viktigt arbetet med ”Ett liv”, där hon säljer armband till förmån för Stefan Livs minnesfond och för att sprida hans värderingar, är.

– Stefan var en av oss och han hade en otrolig respekt för sina egna fans och för andras fans. Ett liv handlar om att påminna folk om hur vi bemöter varandra. "Hur vill du bli bemött? Tänk efter. Det handlar alltid om ett liv", är frågan som följer med varje armband.

Stefan Liv kunde ta supportrar som hånat honom i hand efter en match, vilket gjorde honom till en favorit även bland dem, menar Linda Brevitz.

Annons

Linda jobbar själv inom HV71 med att utveckla en positiv supporter- och läktarkultur. Hon tycker att klubbarna och deras supporterföreningar har ett stort ansvar att vara tydliga med vad som gäller i föreningarna och i deras arenor.

– Spelarna är till exempel väldigt lättillgängliga på sociala medier i dag. De kan få mycket beröm vid vinster, vilket är positivt, men det kan också bli negativt vid förlust. Det är viktigt att vi i klubbarna bygger broar mellan spelarna och fansen för att öka förståelsen för hur den verkliga vardagen fungerar för våra spelare.

– Det är ofta lätt att tycka att spelare med höga löner ska prestera per automatik, men så enkelt är det inte. Alla är vi människor och alla kan ha en dålig dag på jobbet.

Både Färjestads BK och lagets supporterklubb Wolfpack har gått ut och tagit avstånd från händelsen, FBK har även bett om ursäkt till HV71 och lagets supportrar. Klubben ska utreda händelsen.

– Det värmer såklart att Färjestad och supporterföreningen tar kraftigt avstånd. Det ger hopp om den positiva supporterkulturen som alla klubbar arbetar med att ha, att vi kan förenas och jobba tillsammans mer än vad man gör i dag, säger Linda Brevitz.

– Jag hoppas att Färjestad får reda på vilka det var som sjöng så man kan sätta sig ner tillsammans och förklara vad FBK och Wolfpack står för. Det finns ingen klubb som vill att sånt här förekommer på någons läktare. Här är det viktigt att vi för dialog mellan varandra för att hjälpas åt att stävja just sådana här händelser.

På torsdag möter HV71 återigen Färjestad, denna gång hemma i Kinnarps arena.

– Då ska vi visa att vi är större än det som hände i lördags. Det handlar trots allt om människor, respekten för varandra och inte om klubbtillhörighet, säger Linda Brevitz.