I salen på Ädelfors folkhögskola sitter elva kursdeltagare bakom handskrivna namnskyltar. Författaren och kursledaren Maria Bielke von Sydow går igenom kursens innehåll – allt från att skriva vassa dialoger till hur man går vidare med ett färdigt manus.

Slutmomentet kallas elevator pitch, hisspitchning, och innebär att kursdeltagarna ska sälja in sina bokidéer till varandra lika snabbt som det går att ta en hiss mellan första och sjunde våningen. Fram till dess hålls idéerna hemliga.

Annons

– Jag tror jag har tio idéer men inget i handen. Jag kanske har kommit två våningar på min hiss, säger kursdeltagaren Eva Kvarnholt och skrattar.

– Vi kan väl skapa ett eget ordspråk. Det är bättre att ha tio manus i huvudet än inget alls, svarar Maria Bielke von Sydow.

Kravlös förväntan

Deltagarna runt bordet har alla olika bakgrund och erfarenheter.

– Jag har skrivit lite till och från sedan tonåren. Om det blir en bok eller en egen resa är inte det viktiga. Att komma till den här miljön är kul, det känns både kravlöst och förväntansfullt, säger Ing-Marie Gutman.

– Jag har gått en kvällskurs förut med förhoppningen att skriva mer, men det är svårt att få in i det övriga livet. Nu har jag en ny chans att få en vecka att bara vara här och se vad det blir, säger Calle Adelmar.

Den som är nyfiken på att höra vad deltagarna skrivit får möjligheten att lyssna på torsdag kväll. Då bjuds allmänheten in till öppen scen där alla som vill får möjligheten att läsa upp tre minuter text.