Mannen som är i 40-årsåldern, och skriven på en adress i Nässjö, anhölls i sin frånvaro i måndags och har suttit frihetsberövad i arresten i Jönköping sedan i tisdags.

Under fredagsförmiddagen ägde häktningsförhandlingar mot mannen rum. Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar rapporterade vår reporter från platsen. Flera representanter från olika medier var på plats.

Vid klockan tio på förmiddagen meddelade Eksjö tingsrätt att mannen häktas. Han är på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

— Han förnekar brott, säger mannens advokat Mikael Svegfors som i övrigt är förtegen om ärendet.

Annons

– Jag kan inte säga så mycket mer. Jag har kommit överens med min klient att vi inte ska prata i media. Det kan ändra sig över tid, säger Svegfors vidare.

Hur mår din klient?

– Jag kan inte säga mer.

Åtal mot mannen ska vara väckts senast den 11 augusti. Säkerhetspolisen bedriver utredningen som leds av chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, Riksenheten för säkerhetsmål.

— Nu är misstankarna prövade av domstol och de delar min uppfattning om de misstänkta gärningarna. Nu fortsätter utredningen där vidare förhör ska hållas och beslag undersökas, säger hon i ett pressmeddelande.

Brottsrubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse innebär att en person förberett omfattande förstörelse av egendom genom till exempel explosion, översvämning eller olycka. Men exakt vad mannen i det här fallet misstänks för är oklart.

TT skriver att Säpo deltog i tillslaget i tisdags då den misstänkte Nässjöbon greps. Pressekreteraren Karl Melin säger följande till TT om ärendet:

— Det jag kan säga är att det är ett allvarligt brott. Ett brott som hamnat under vårt uppdrag.

Melin säger även att han inte kan kommentera huruvida det finns fler misstänkta personer runt den här personen.