Vetlandasonen Tomas H Jonasson har länge ansetts vara en av Sveriges mest lovande speedwaytalanger och slog sig också in i GP-serien 2015.

ELIT VETLANDAS LAG

1) Martin Vaculik

2) Szymon Wozniak

3) Jaroslaw Hampel

4) Tomas H Jonasson

5) Bartosz Zmarzlik

6) Olive..

ELIT VETLANDAS LAG

1) Martin Vaculik

2) Szymon Wozniak

3) Jaroslaw Hampel

4) Tomas H Jonasson

5) Bartosz Zmarzlik

6) Oliver Berntzon

7) Jonas Davidsson

Sen dess har det dock gått ganska trögt för Elit Vetlanda-produkten. Förra säsongen blev han till och med petad från matchtruppen vid ett par tillfällen och starten på den här säsongen var inte heller rolig för honom då han inte tog en poäng i seriepremiären.

Men sedan dess har det varit desto ljusare tider för honom. Lagledaren Fredrik Staaf menar att det mycket väl kan bero på just den där tunga nollan mot Indianerna.

– Jag tror den där nollan tog väldigt hårt, men jag tror det var väldigt bra för honom. Den träffade på en väldigt öm punkt, säger Staaf som sedan dess imponerats av sin förare.

”Ruskig vilja”

– Det som sker med Tomas är för jäkligt kul. Han går stadigt uppåt varje vecka och som jag ser det kan det vara han som avgör för oss i slutändan.

Menar du kör hem guldet?

– Vi har satt oss i en guldsits och målsättningen måste vara att sitta kvar där även om vi för tillfället är tvåa i tabellen.

Vad ser du för skillnad på Jonasson nu och när det gick som tyngst?

– Det är en mycket mer lugn, sansad och organiserad förare nu. Han och mekanikern (”Pölsa”) har hittat varandra och det verkar vara slut på de där eländiga maskinproblemen.

Annons

Fredrik Staaf anser att det var Tomas H Jonasson som körde in Vetlanda i matchen senast. Efter att ha blivit fullständigt överkörda av Smederna kom Elit Vetlanda tillbaka och förlorade med 43–47, vilket ger hopp om att ändå köra hem bonuspoängen när lagen möts igen på tisdag.

– Det är ju Tomas som svängde matchen uppe i Eskilstuna. Han hade inte bästa inställningarna utan det var hans ruskigt starka vilja som kom fram, säger Staaf som till nästa säsong räknar med att Jonasson har ett snitt motsvarande en heatledare.

– Han kommer sluta säsongen på 1,500 till 1,700, precis där han ska vara.

Halvvägs in i säsongen har Tomas H Jonasson ett löpande snitt på 1,419 – ett snitt som gör att han till matchen på tisdag åter är tillbaka på ordinarie plats i laget.

Viss oro

Elit Vetlanda har nu mött alla sju motståndare i årets elitserie och på tisdag vänder serien. Även om Vetlandaledarna är tillfreds med första halvan av grundserien finns vissa orosmoln efter att ha varit totalt chanslöst fram till paus i Eskilstuna förra veckan.

– Vi får inte göra som vi gjorde i tisdags. Så ”lost” får man inte vara, inte allihop på en gång. Det är det som oroar mer än själva resultatet. Vi var så fruktansvärt borta och det är väl bara lägga bakom sig eftersom vi ändå avslutade snyggt.

Staaf har gott hopp om att ta hem bonuspoängen men anser att Vetlanda möter ett av seriens starkaste lag.

– Vi får åka fantastiskt bra om vi ska mäkta med bonuspoängen. Smederna är ett lag med uppåtgående form. Vi måste försöka vinna och i andraläget även ta bonuspoängen.

Var överkörningen i Eskilstuna en slags väckarklocka för er?

– Ja, det är så vi ser det. Det gick nog lite väl enkelt för oss ett tag. Jag vill nog tro att det nästan gick över kapaciteten.

Under det transferfönstret som sedan förra matchen har öppnats har Elit Vetlanda valt att inte agera, förutom att låna ut Kenny Wennerstam till Lejonen.

– Vi har fått arbetsro och behöver inte plocka in någon under transferfönstret. Agerar man där är det ju egentligen ett misslyckande, resonerar Staaf.