Det var när Lotta Billred själv ville sälja sina barnkläder som hon på idén om en barnmarknad. Hon kommer ursprungligen från Göteborg där det är riktigt stort att sälja begagnade barnkläder, skor, leksaker med mera. Hon och Anette Öller hyr Folkets park för en dag för att sälja åt andra.

— Det är inte alla som gillar att stå på loppisar själva och sälja. Alla kanske inte kan heller, så därför gör vi det åt dem, berättar Lotta Billred.

På lördag kommer de att sälja åt 60 personer.

— Säljaren bestämmer själv priset, därför kommer det inte at gå att pruta, berättar Lotta Billred.

Annons

Säljaren märker upp kläderna, hela och rena, i olika storlekar och sätter prislapp på plagget. Det finns också en etikett att fästa på sakerna som innebär att det är okey att skänka varorna om de inte går att sälja.

— Varje säljare får max ha 100 plagg eller saker att sälja.

Inlämningen sker på fredagen, försäljningen på lördagen och hämtningen av osålda produkter och pengar på söndagen.

— Vi sorterar i storleksordning på de olika borden. Ytterkläder för sig, skor för sig och så vidare. Vill man bara köpa skor så är det lätt att hitta.

Kläderna som inte säljs skänks till ett barnhem i Vitryssland genom ”A new life for you”. Billred har en väninna som lämnar över kläderna direkt till organisationen.

Leksaker som är för stora att transportera, säljs på andra loppisar senare och pengarna går till samma välgörande ändamål.